CONTACTAR | GUIA DE CARRERS | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip

Normativa en elaboració

Consulta pública prèvia a l’elaboració i aprovació de l’Ordenança reguladora del mercat setmanal de Montornès del Vallès

Període de consulta del 4 de febrer al 24 de febrer de 2021

Amb l’aprovació de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre del procediment administratiu comú de les administracions públiques, s’introdueixen diverses novetats per incrementar la participació ciutadana en el procediment d’elaboració de normes, entre les quals destaca la necessitat de sol·licitar, amb caràcter previ a l’elaboració de la norma, l’opinió de ciutadans i empreses sobre els problemes que es volen solucionar amb la iniciativa, la necessitat i l’oportunitat de la seva aprovació, els objectius de la norma i les possibles solucions alternatives reguladores i no reguladores. Per aquest motiu, l’article 133 regula dita participació dels ciutadans. 

Problemes que es pretenen solucionar amb la iniciativa 

Montornès del Vallès és un municipi on es celebren dos mercats setmanals: un els divendres al centre del municipi i un altre els dissabtes, al barri de Montornès Nord. Hi ha diversitat de parades i algunes es volen transmetre per jubilació o per cessament de l’activitat. L’ordenança reguladora dels mercats actual no inclou molts dels aspectes regulats en les normatives comunitàries, tals com la Directiva 2006/123/CE del Parlament i del Consell, del 12 de desembre de 2006, relativa als serveis en el mercat interior i en les normes de desplegament per a l’adequació de la mateixa i per tant, l’Ordenança resta obsoleta, sobretot, pel que fa a la transmissibilitat, simplificació de documentació, procediment d’atorgament de les autoritzacions i altres. Principalment la iniciativa pretén incorporar una sèrie de modificacions per tal d’efectuar una actualització del contingut de l’ordenança d’acord amb les diferents normatives existents. 

Necessitat i oportunitat de l’aprovació de la nova ordenança 

L’actualització de la nova Ordenança de mercats troba la seva necessitat en els propis canvis normatius i en la voluntat de complir amb les normatives comunitàries i amb altres normatives específiques dels mercats no sedentaris, incorporant determinats aspectes i assegurant així que no es permetin les lliures transmissions de les parades fixant el procediment de transmissió en els termes de l’article 15 de la Llei 18/2017, d’1 d’agost, de comerç, serveis i fires i la seva modificació en la Llei 15/2020 de 22 de desembre, de les àrees de promoció econòmica urbana. 

Objectius de la norma 

  • Actualitzar el marc normatiu municipal d’acord amb la Directiva de serveis en el mercat interior, la Llei 7/2011 de 27 de juliol, la Llei 18/2017, d’1 d’agost, de comerç, serveis i fires i la seva modificació en la Llei 15/2020 de 22 de desembre, de les àrees de promoció econòmica urbana.
  • Garantir els principis de transparència i publicitat en l’atorgament de les autoritzacions.
  • Simplificació de la documentació mitjançant declaracions responsables.
  • Incorporar en el règim sancionador noves infraccions i actualitzar els imports de les sancions. 

Possibles solucions alternatives reguladores i no reguladores 

Un plantejament basat en no abordar la modificació de l’Ordenança reguladora del mercat setmanal comportaria que possiblement es vulnerés el principi de transparència, imparcialitat i publicitat, al produir-se els atorgaments i les transmissions de forma automàtica sense procediment de concurrència pública, així com la impunitat d’infraccions com la de produir molèsties per crits o sorolls al veïnat o a la zona del mercat. 

És evident que la modificació de l’Ordenança reguladora del mercat setmanal comporta una major seguretat jurídica.

La ciutadania i les organitzacions que ho considerin adient, poden remetre les seves opinions sobre el contingut d’aquesta fitxa, fins al dia 24 de febrer de 2021 emplenant la següent instància. 

Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Av. de la Llibertat, 2 - 08170 Montornès del Vallès

Tel: 93 572 11 70 - Fax: 93 568 27 62 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona