Des de l’1 de gener de 2004 (Llei 15/2003 de modificació de la Llei 6/1993 de residus) la responsabilitat envers la gestió de les fraccions de residus assimilables a urbans de les empreses és dels seus productors. Per gestionar aquestes fraccions poden escollir entre acollir-se al servei públic municipal pagant la taxa o preu públic que s’estableixi a l’efecte o bé contractar els serveis privats d’un gestor de residus.
Per norma general l’Ajuntament reclamarà cada any la taxa o preu públic corresponent per la recollida de residus urbans. En cas que l’empresa documenti que compleix amb les obligacions de gestió de residus de les fraccions assimilables a residu urbà amb un gestor privat, l’Ajuntament la donarà de baixa de la taxa corresponent de l’any.
Les empreses ubicades als polígons industrials han d’adquirir els seus propis contenidors en funció de les seves necessitats de les mateixes característiques que els col·locats al carrer (DIN 30.700, 1000 l o 1100 l, verd pantone 349) i retolar-los amb el nom de l’empresa. Els contenidors de fracció orgànica (per als casos necessaris) han de ser de color marró estàndard de 240 l, 360 l o 660 l.
Els contenidors s’han de guardar dintre de l’empresa i treure’ls a l’exterior entre les 18 i les 22h (abans de la recollida) per tornar-los a guardar al dia següent. L’horari de recollida de residus urbans als polígons industrials és de 22 a 8h
Per al cartró, quan sigui produït en quantitat suficient, s’utilitzarà el servei de recollida porta a porta del paper i cartró comercial.
L’Ajuntament estudiarà els casos particulars que tinguin a veure amb altres fraccions selectives.
El previst a l'Ordenança fiscal següent:
Periòdicament rebràs un e-mail amb un resum del que es publica en aquest web.