CONTACTAR | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip
Portada > El municipi > Montornès per descobrir > Refugi antiaeri de Ca l'Arnau

Refugi antiaeri de Ca l'Arnau

Contacte

  • Nom: Refugi antiaeri de Ca l'Arnau
  • Adreça: C. De Can Parellada / Ptge. Del Camp de l'Aviació
  • Horari: El jaciment obre amb visites guiades i teatralitzades diverses vegades a l'any. També es fan visites escolars i concertades per a grups.

Galeria subterrània construïda com a refugi de protecció pels soldats i aviadors que treballaven a l’aeròdrom 329 de la República, que s’'ubicava a la plana per on avui passa l'’autopista AP-7. Té gairebé 100 metres de longitud i 15 metres de profunditat al seu tram final. Es tracta d'un refugi antiaeri amb capacitat per a dues-centes persones. L'entrada principal és ben visible a pocs metres de l’'antiga masia de ca l'Arnau. La porta forma un arc de punt rodó i està feta de totxo massís. Tot seguit, una escala descendeix a la galeria, que és de secció rectangular i sostre semicircular. El refugi, seguint una trajectòria amb colzes de 90 graus, travessa per sota del carrer de can Parellada i arriba fins els terrenys de l'empresa LUCTA, que és on hi ha la segona obertura. Aquest equipament militar conté bona part dels elements característics d'aquesta mena de construccions de la Guerra Civil.


Durant els primers mesos de l'any 1938 l'Estat Major de l'aviació de l'exèrcit de la República, en ple replegament, va decidir construir l'aeròdrom 329 a la plana al·luvial del riu Congost. Ca l'Arnau es va convertir en la caserna del destacament d'aviació. Ben bé al costat s'hi va construir aquesta galeria com a equipament defensiu per a tots els que hi treballaven. No es té constància de bombardeigs a la zona. Tot fa pensar que el refugi no es va haver d'’utilitzar mai.


En un moment indeterminat de la postguerra, els accessos van quedar tapiats. El febrer de 2006, en el marc de les accions de restabliment de la memòria històrica i coincidint amb el 75è aniversari de la proclamació de la II República, es va obrir de nou la galeria. L'espai es troba en bon estat de conservació i actualment s’hi duen a terme visites concertades.

Interior del refugi. Foto: Pere Cornellas
Interior del refugi. Foto: Pere Cornellas
Interior del refugi. Foto: J.A. Jiménez
Interior del refugi. Foto: J.A. Jiménez
30-11-2013 - Visites teatralitzades al refugi antiaeri Ca l'Arnau
30-11-2013 - Visites teatralitzades al refugi antiaeri Ca l'Arnau
Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Av. de la Llibertat, 2 - 08170 Montornès del Vallès

Tel: 93 572 11 70 - Fax: 93 568 27 62 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona