Entre el 9 i el 13 de maig les deixalleries comarcals oferiran fins a 50 litres de compost a cada persona que s’apropi amb el recipient corresponent i porti un o diversos residus.
El Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental ha reeditat la seva acció de distribució de compost gratuït amb motiu de la Setmana Internacional del Compost.
Entre el 9 i el 13 de maig, i fins que s’exhaureixin les existències, deixalleries com la de Montornès repartiran un màxim de 50 kg de compost a les persones usuàries que s’apropin a les instal·lacions amb el recipient necessari per dipositar-lo.
Enguany el lema de la ICAW 2023 és “Sòls sans i aliments més saludables... Compost!”. L’aplicació d’aquest material incrementa la salut del terra, afavorint la seva riquesa en nutrients. Gràcies a la matèria orgànica que aporta, es beneficia la regeneració del sòl i se n’incrementa el segrest de carboni. A més, el cicle de la matèria orgànica i l’aplicació del compost afavoreixen l’economia circular i suposen una eina més per combatre el canvi climàtic.
Així, amb aquesta mesura i sota la marca COMPOSTVO, es vol fomentar l’ús del compost provinent de la recollida selectiva de la fracció orgànica i recompensar la ciutadania pel seu esforç a l’hora de separar correctament els residus orgànics i possibilitar-ne la producció de compost i biogàs.
La matèria orgànica tractada a la planta de digestió anaeròbica i de compostatge de Granollers permet que el compost tingui usos com a adob natural en agricultura, com a fertilitzant en tasques de jardineria i en la formulació de substrats, i com a restauració de sòls degradats en projectes d’obra pública. A partir de les 55.000 tones de matèria orgànica que hi arriben anualment es produeixen aproximadament 5.000 tones de compost.
Com utilitzar el compost?
Depenent de l’ús que se’n vulgui donar, s’ha d’utilitzar el compost d’una manera o una altra:
Periòdicament rebràs un e-mail amb un resum del que es publica en aquest web.