CONTACTAR | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip
Portada > Comunicació > Notícies > La col·lecció dels Premis Montornès de Recerca Històrica s’amplia amb “L’Speculo de 1764”

La col·lecció dels Premis Montornès de Recerca Històrica s’amplia amb “L’Speculo de 1764”

12/04/2014

Aques divendres s’ha presentat el treball elaborat per Alberto Reche, guanyador de la Beca de Recerca Històrica l’any 2010 a l’entorn del manuscrit del segle XVIII incorporat per l’Arxiu fa uns anys amb informació dels llinatges Montornès, Ribot i Tarafa.

Una setantena de persones han assistit aquest divendres a la presentació del llibre  L’Speculo de 1764. Una aproximació documental al Montornès Medieval a càrrec de l’autor Alberto Reche Ontillera, guanyador de la Beca Montornès de recerca històrica 2010. L’historiador Jaume Vilaginés ha impartit la conferència L’Speculo de Montornès i la història de la comarca.

L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde José A. Montero i la regidora de Cultura, Mª Rosa Vinyallonga.

Document de documents
L’Speculo de 1764 és el setè llibre de la col·lecció Premi Montornès de recerca històrica. Es tracta d’un document de documents, un treball escrit en català sobre més de set-cents pergamins que actualment són a l’Arxiu Municipal i que al 1764 tenia al seu poder el propietari dela Torre Tavernera, Bernardí Lluís d’Ardena, successor en línia directa dels Montornès, nissaga posseïdora del terme i la jurisdicció del castell que avui anomenem de Sant Miquel.

L’edició dels 400 exemplars de l’estudi ha anat a càrrec de Publicacions l’Abadia de Montserrat. 

Aproximació documental al Montornès medieval
El llibre inclou una anàlisi crítica del Montornès medieval, des dels punts de vista geogràfic, social i econòmic. També hi ha un recull fotogràfic relacionat amb el text i la transcripció comentada de 443 regestos datats entre començament del segle XII fins l’any 1.500. El volum conclou amb un índex toponímic i un altre onomàstic que localitzen els noms de llocs i persones relacionats amb els documents.

A més de Montornès del Vallès, els pobles que més s’esmenten al llibre són Alella, Caldes de Montbui, Sant Celoni, Granollers, Hostalrich, La Batllòria, La Roca del Vallès, Montmeló, Vallromanes, Vilanova del Vallès i Vilassar de Dalt.

Arxivat a: General
La regidora de Cultura, Mª Rosa Vinyallonga i l'autor Alberto Reche durant la presentació
La portada del llibre
Sala d'Actes de l'Ajuntament
Imatge del manuscrit que s'ha incorporat a l'Arxiu
Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Av. de la Llibertat, 2 - 08170 Montornès del Vallès

Tel: 93 572 11 70 - Fax: 93 568 27 62 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona