CONTACTAR | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip
Portada > Comunicació > Notícies > Semàfor vermell: fase d’emergència per sequera al sistema Ter-Llobregat

Semàfor vermell: fase d’emergència per sequera al sistema Ter-Llobregat

02/02/2024

S’ha fixat l’estadi 1 de l’emergència. Es redueix el consum màxim d’aigua a 200 litres per habitant i dia. Com a mesura de compensació per contenir el consum d’aigua i per donar compliment a la resolució dictada per l’Agència Catalana de l’Aigua, l'Ajuntament ha decidit no permetre l'ús de les dutxes dels equipaments esportius municipals.

Els municipis que com Montornès s’abasteixen del sistema Ter-Llobregat (202 en total, amb una població d’uns sis milions de persones), i que des del novembre es trobaven en situació de preemergència per sequera, passen a l’estadi 1 de la fase d’emergència.

Les noves mesures es publiquen aquest divendres al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) i entren en vigor aquest divendres, 2 de febrer.

Mesures previstes

L’ús de l’aigua per a abastament de la població restarà sotmès a totes les limitacions de les fases d’Alerta. Excepcionalitat i Preemergència amb els afegits següents amb caràcter general:

  • Supressió del reg agrícola en un 80% (es podrà autoritzar només el reg de supervivència de conreus llenyosos).
  • Reducció de l’ús de l’aigua per a usos ramaders del 50%.
  • Reducció del 25% dels consums d’aigua dels usuaris industrials.
  • Reducció del consum d’aigua en els usos recreatius (25% en usos assimilables a urbans)
  • Les administracions locals, a través dels seus plans d’emergència poden establir limitacions/prohibicions addicionals a l’ús de l’aigua en instal·lacions esportives, públiques/privades i en espais lúdics.

A Montornès, com a mesura de compensació per contenir el consum d’aigua i per donar compliment a la resolució dictada per l’Agència Catalana de l’Aigua, s’ha decidit tancar les dutxes dels equipaments esportius municipals.

  • Els usuaris no domèstics aplicaran les mesures previstes en els plans d’estalvi municipals/sectorials.
  • Supressió total del reg per a usos privats i/o recreatiu. 

Neteja de carrers i mobiliari urbà

  • Es prohibeix la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, ja siguin públics o particulars excepte si la neteja és resultat d’un accident o d’un incendi, o bé existeix un risc sanitari o un risc a la seguretat viària. En aquestes circumstàncies, la neteja es farà amb el mínim d’aigua indispensable. Es pot utilitzar aigua regenerada o aigua freática, si no representa una disminució de disponibilitat per a l’abastiment domiciliari.
  • Es permet la neteja d’aparadors i finestres amb galleda i esponja. 

Des que es va a decretar la situació excepcional per sequera, el març del 2023, a Montornès es fa servir aigua no procedent de la xarxa d’abastament pública per a la neteja dels carrers i per a la maquinària de neteja viària. L’aigua procedeix dels pous municipals i està convenientment tractada per evitar problemes de salut.

Reg de zones verdes i jardins, públics i privats

Queda prohibit l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes, tant de caràcter públic com privat, excepte: 

  • Per la supervivència d'arbrat i jardins botànics públics si es fa amb aigües regenerades o amb aigües freàtiques si no representen una disminució de disponibilitat per a l’abastiment domiciliari.
  • El reg s’ha de fer en hores de baixa insolació, utilitzant la mínima quantitat d’aigua indispensable. S’ha d’indicar de manera visible l’origen de l’aigua utilitzada, no potable. 

Reg esportiu

  • El reg de camps esportius de gespa (o altres superfícies que requereixen reg) per a la pràctica només de l'esport federat, es podrà dur a terme amb aigua regenerada o freática, si no representa una disminució de disponibilitat per a l’abastiment domiciliari.
  • S’han d’aplicar les mesures d'estalvi addicionals equivalents al volum d'aigua emprat en el reg, incloent si cal el tancament de dutxes.
  • El reg s’ha de fer en hores de baixa insolació, utilitzant la mínima quantitat d’aigua indispensable. S’ha d’indicar de manera visible l’origen de l’aigua utilitzada, no potable. 

Piscines públiques, privades, comunitàries (inclou les d’establiments turístics)

Està prohibit l’ompliment total o parcial de tot tipus de piscines. Només està permès el reompliment parcial, utilitzant aigua en les quantitats indispensables per garantir-ne la qualitat sanitària i que disposin de sistemes de recirculació d’aigua, de:

  • Piscines cobertes inscrites al cens d’equipaments esportius de la Generalitat de Catalunya, sempre que apliquin mesures d’estalvi equivalents al volum d’aigua utilitzat en el reompliment (tancament de dutxes o altres).
  • Piscines descobertes que s’utilitzen tot l’any per a la pràctica esportiva federada. Estan obligades a tancar les dutxes per compensar el seu ús.
Arxivat a: Ajuntament, Promoció de la Salut, Medi Ambient, Territori, Via pública
.

Arxius adjunts

Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Av. de la Llibertat, 2 - 08170 Montornès del Vallès

Tel: 93 572 11 70 - Fax: 93 568 27 62 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona