CONTACTAR | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip
Portada > Comunicació > Notícies > Continuen els treballs de prevenció contra els incendis forestals

Continuen els treballs de prevenció contra els incendis forestals

08/05/2023

S’està obrint una franja perimetral de protecció de 25 metres entre els boscos i el nucli urbà i les urbanitzacions. Els treballs inclouen la tala d’arbres per aconseguir la densitat adequada (150 arbres/ha; el que suposa uns 8 m entre els arbres que queden). També es desbrossen les herbes i es treu el sotabosc.

Des de finals de març es duen a terme els treballs de prevenció d’incendis amb vista a l’estiu, especialment rellevants en aquest any de sequera. Les feines consisteixen en l’obertura de la franja de protecció de 25 metres per al centre del municipi i les urbanitzacions que s'estableix a la llei. També s’actua en aquelles illes internes de les zones urbanes on s’han d’aconseguir les mateixes condicions que en la franja perimetral. D’acord amb la normativa, l’actuació s’ha de dur a terme a les zones urbanes situades a menys de 500 m d'una massa forestal.

En el cas de Montornès, tot el nucli de població està afectat per la mesura, ja que tot es troba situat a menys de 500 m de terreny forestal. Les persones propietàries afectades tenen l’obligació de deixar executar aquests treballs en la franja de terreny corresponent.

L’objectiu és reduir el risc de propagació en cas d’incendi i, donat el cas, facilitar l’accés dels equips d'extinció a tot el perímetre de les zones urbanes. Els treballs abasten un total de 36,55 hectàrees. 

Actuacions ajustades als paràmetres obligats per la normativa 

Totes les actuacions que es duen a terme estan regulades legalment. D’acord amb això, s’està desbrossant tota la vegetació herbàcia i, en el cas de masses d’arbrat adult, es deixa una densitat de 150 arbres/ha (aproximadament un arbre cada 8 m) per evitar que hi hagi continuïtat entre capçades. Els arbres que no es tallen són preferiblement alzines i roures, que són menys inflamables que els pins. A més, es poden per evitar la continuïtat vertical del combustible. També s’eliminen espècies invasores com l’ailant, la robínia o les canyes. 

D’altra banda, es realitza l’estassada del sotabosc deixant matolls fins a un màxim d’un 15 % de cobertura en el cas de masses d’arbrat adult i fins a un màxim d’un 35 % en zones de matollar o arbrat jove. Es procura mantenir espècies com l’arboç o el llorer en comptes d’altres com la bruguera que és més inflamable. Les restes dels diferents treballs s’eliminen o trituren. Els troncs grans, si no poden ser arrossegats amb mitjans mecànics, són trossejats “in situ” a 1 m i deixats sobre el terreny. L’empresa licitadora que fa les feines té dret a vendre aquesta fusta o llenya si no és que la reclama el propietari de la finca. 

Es preveu que les actuacions estaran enllestides abans de l’estiu. El contracte subscrit amb l'empresa que se n'ocupa també preveu el manteniment un cop a l’any de la franja i de les illes internes. 

Arxivat a: Ajuntament, Medi Ambient, Territori, Prevenció d'incendis
Zona del Mirador del Vallès (al final del carrer Pompeu Fabra)
Zona verda al final dels carrers Cirici i Pellicer
Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Av. de la Llibertat, 2 - 08170 Montornès del Vallès

Tel: 93 572 11 70 - Fax: 93 568 27 62 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona