CONTACTAR | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip
Portada > Comunicació > Notícies > 10 anys descobrint els secrets dels romans al jaciment Mons Observans

10 anys descobrint els secrets dels romans al jaciment Mons Observans

10/10/2022

Veïnat, representants d’institucions i professionals de l’arqueologia s’han aplegat a l’assentament romà aquest diumenge al matí per commemorar els 10 anys de funcionament de l’espai. La trobada ha inclòs visites teatralitzades, un espectacle sobre legionaris romans, parlaments i un brindis.

Les Jornades Europees de Patrimoni (JEP) 2022 a Montornès han acabat amb un dels plats forts de la programació: el 10è aniversari del jaciment romà Mons Observans.

Per celebrar aquesta fita, aquest diumenge al matí més d’un centenar de persones s’han trobat a l’assentament per participar en diverses activitats. La matinal ha començat amb visites teatralitzades al jaciment amb els actors Ricardo Piris i Elena Codó i ha continuat amb un espectacle en què l’Associació Cultural Evocati ha mostrat com era la vida dels legionaris de la República Romana.

La celebració ha acabat amb un brindis i parlaments a càrrec dels alcaldes de Montornès i Montmeló, José A. Montero i Pere Rodríguez; les regidores de Cultura d’ambdós municipis, Mercè Jiménez i Ariadna Ojeda; la cap del Servei de Patrimoni Arqueològic i Palenteològic de la Generalitat, Maite Miró; i el director científic del projecte de recerca Can Tacó - Turó d’en Roina, Josep Guitart.

També dins de les JEP 2022, dissabte unes 40 persones van pujar al castell de Sant Miquel amb una sortida que va comptar amb les explicacions del tècnic de Patrimoni, Ferran Díaz, i amb l’acompanyament de l’Associació Excursionista Lleure Montornès. La presentació dels punts d’informació patrimonial, prevista per divendres, va quedar ajornada per la pluja.

Un projecte patrimonial en comú

El jaciment Mons Observans, gestionat pels municipis de Montornès i Montmeló, va obrir les portes l’octubre de 2012, després d’uns anys d’excavacions. Durant les intervencions arqueològiques, concretament el 28 d’octubre de 2008, el Govern de la Generalitat va declarar l’espai Bé Cultural d’Interès Nacional.

L’estudi de l’arquitecte Toni Gironès Saderra va redactar el projecte d’adequació del jaciment i els treballs van tenir lloc entre 2011 i 2012, gràcies a la col·laboració entre els dos ajuntaments, el projecte científic de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica i la Universitat Autònoma de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i el Programa FEDER del Ministerio de Educación y Cultura. L’obra va ser premiada a la XII Bienal Española de Arquitectura y Urbanismo 2013 dins la categoria Protecció del Territori i el Paisatge, i va resultar finalista als Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme 2013 en la categoria Ciutat i Paisatge.

Una dècada posant en valor el patrimoni històric de l’assentament

Durant aquests 10 anys, el jaciment ha esdevingut un indret d’excavació i estudi per a estudiants d’arqueologia, així com un espai de referència per conèixer els primers temps de la romanització a la península.

A més de les visites regulars (lliures, guiades i teatralitzades), l’espai ha estat l’escenari de nombroses activitats culturals i lúdiques com conferències, tallers, clubs de lectura, concerts, espectacles i trobades gastronòmiques, bona part d’elles englobades en la programació Nits d’estiu a la romana.

Mons Observans: un jaciment singular a Catalunya

El jaciment Mons Observans fou construït en el darrer terç del segle II aC amb l’objectiu de controlar les principals vies de comunicació que discorrien per la plana vallesana, entre les quals destacava la via Hercúlia. Les persones expertes l’han interpretat com un praesidium, un establiment militar amb funcions polítiques i administratives dels primers temps de la romanització de la península, anterior a la fundació de les ciutats de Barcino, Baetulo o Iluro.

La construcció estava edificada a la manera itàlica, amb paviments d’opus signigum i parets decorades amb pintures murals de primer estil pompeià que van ser desmantellades pacíficament a inicis del segle I aC.

Podeu consultar els horaris d’obertura del jaciment Mons Observans al web monsobservans.catEntre el novembre i el març les visites guiades són el tercer diumenge de mes, d’11 a 14 h.

Arxivat a: Cultura i festes
Brindis final a la celebració del 10è aniversari de Mons Observans.
D'esquerra a dreta: la regidora de Cultura i l'alcalde de Montmeló, Ariadna Ojeda i Pere Rodríguez; el doctor Josep Guitart; la cap del SPAP de la Generalitat, Maite Miró; i l'alcalde i la regidora de Cultura de Montornès, José A. Montero i Mercè Jiménez.
Un dels espais del jaciment Mons Observans.
Un dels espais del jaciment Mons Observans.
Un dels espais del jaciment Mons Observans.
Espectacle sobre els legionaris romans a càrrec de l'associació Evocati.
Els actors Ricardo Piris i Elena Codó han dinamitzat les visites teatralitzades.
Pujada al castell de Sant Miquel dins de les Jornades Europees de Patrimoni (JEP) 2022. (imatge: Josep Flores)
Pujada al castell de Sant Miquel dins de les Jornades Europees de Patrimoni (JEP) 2022. (imatge: Josep Flores)
Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Av. de la Llibertat, 2 - 08170 Montornès del Vallès

Tel: 93 572 11 70 - Fax: 93 568 27 62 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona