CONTACTAR | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip
Portada > Comunicació > Notícies > Presentació de les actuacions per a la creació del Parc natural i arqueològic Observatori de la Via Augusta

Presentació de les actuacions per a la creació del Parc natural i arqueològic Observatori de la Via Augusta

01/03/2010

Unes 150 persones van assistir divendres, a la Sala de la Concòrdia de l'Ajuntament de Montmeló, a la presentació del projecte del Parc natural i arqueològic Observatori de la Via Augusta, a la muntanya de les Tres Creus

Els redactors del projecte, l'arquitecte Toni Gironès i el biòleg Albert Sorolla, van explicar com s'ha previst preservar i posar en valor el castellum romà de Can Tacó - turó d'en Roina i com es farà la recuperació paisatgística de la muntanya de les Tres Creus.

Seran un total de 12 actuacions globals orientades a la restauració, la recuperació i la consolidació de les estructures arqueològiques; i, des del punt de vista ambiental, a crear entorns naturals, tot respectant la realitat del paisatge, per minimitzar l'entorn industrial i la contaminació acústica.

La iniciativa preveu el cobriment de les dues cisternes que s'han trobat i d'una de les estances excavada totalment, i la construcció d'un punt d'informació d'uns 50 metres quadrats a l'esplanada que dona entrada al jaciment per acollir els visitants. Al seu costat, sota una pineda, se situaran unes grades de fusta que formaran un petit amfiteatre. El projecte es complementa amb la creació de dos senders d'accés per a vianants.

El cost de l'actuació és d'1 milió d'euros, dels quals a l'entorn de 500.000 són finançats pel Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER) i 500.000 euros més seran aportats pel govern de l'Estat.

A l'acte van intervenir els alcaldes de Montornès i de Montmeló, Daniel Cortés i Manel Ramal respectivament; el director del projecte, Josep Guitart; la directora de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica, Isabel Rodà; i Gemma Hernández, cap del Servei d'Arqueologia i Paleontologia de la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat.

Les restes arqueològiques del castellum o fortificació romana van sortir a la llum el 1947. L'any 2003, per iniciativa dels Ajuntaments de Montornès i de Montmeló, es va començar a excavar de forma extensiva i es va poder datar el jaciment a l'època republicana (final del segle II - principi del segle I ac). A la darrera intervenció, la de l'estiu de 2009, es va aconseguir definir les habitacions d'una planta i l'estructura del jaciment, del qual resta un 50% per estudiar. Això es farà aquesta primavera.

Arxivat a: General
Sala de la Concòrdia de l'Ajuntament de Montmeló
Panell informatiu sobre el projecte, a l'Ajuntament de Montmeló
Diapositiva de la cisterna superior
Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Av. de la Llibertat, 2 - 08170 Montornès del Vallès

Tel: 93 572 11 70 - Fax: 93 568 27 62 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona