Xavier Ciurans i Vinyeta ha estat el guanyador de la tercera Beca Montornès de Recerca Històrica, amb un projecte titulat “Els Masferrer. Estudi d’un mas i d’una nissaga benestant del Vallès”. La beca està dotada amb 6.000 euros per al desenvolupament del projecte que serà publicat per l'Ajuntament.
Xavier Ciurans, llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona i veí de Santa Eulàlia de Ronçana ha obtingut la tercera Beca Montornès de Recerca Històrica. Ciurans ha presentat una proposta per estudiar l’evolució històrica del mas Masferrer i dels seus propietaris des del segle XIV fins l’època contemporània. Can Masferrer és una de les masies més emblemàtiques de Montornès i més antigues de la comarca.
El jurat ha valorat la solidesa del projecte presentat tant pel seu contingut com pel seu plantejament metodològic. L’abast cronològic del període a estudiar i l’anàlisi evolutiu d’una mateixa nissaga han estat també determinants.
La beca està dotada amb 6.000 euros i la publicació del llibre resultant. Xavier Ciurans disposarà de 24 mesos per desenvolupar el projecte i lliurar-lo a l’Ajuntament.
El guanyador de la beca s’ha donat a conèixer en el decurs d’un sopar que ha comptat amb la presència de representants de la vida política, social i cultural de Montornès.
El jurat ha destacat l’alta qualitat de tots els treballs presentats a la convocatòria. Juntament amb Xavier Ciurans, optaven a la beca, Enric García-Pey i Pey, amb un estudi onomàstic del municipi titulat “Montornès del Valles. Motius, noms de casa i de lloc”; Joan Balsera Jaudenes amb “Montornès del Vallès: la vida d’un poble. 1871-1970”; Francisco Javier Álvarez Conchudo i Abel Álvarez Conchudo amb “Montornès del Vallès, canvis urbans de la primera meitat del segle XX”; i Anna Ballbona Puig amb el projecte “Represàlies franquistes a Montornès”.
El jurat d’aquesta tercera edició de la Beca Montornès de Recerca Històrica ha estat format per l'escriptor Ignasi Riera; pel director del Museu d'Història de Catalunya Jaume Sobrequés; per l'escriptor i filòleg Sergi Santjoan, per l'arxiver municipal, Nicolau Guanyabens; i com a membre honorífic, per l'alcalde del municipi Daniel Cortés.