CONTACTAR | GUIA DE CARRERS | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip
Portada > Comunicació > Notícies > Flors per recordar les persones deportades i mortes als camps del nazisme

Flors per recordar les persones deportades i mortes als camps del nazisme

05/05/2021

Per commemorar el Dia d'Homenatge als espanyols deportats i morts a Mauthausen i en altres camps i a totes les víctimes del nazisme d'Espanya, representants municipals i familiars de deportats montornesencs han participat en una ofrena floral aquest migdia a la plaça de la República.

Només uns dies després de la instal·lació de les plaques Stolpersteine per homenatjar els tres montornesencs deportats i morts als camps del nazisme, la plaça de la República ha tornat a ser l’escenari d’un nou acte enfocat a la preservació de la memòria històrica.

Aquest migdia, l’alcalde, José A. Montero; la regidora de Cultura i Festes, Mercè Jiménez; la veïna Ventureta Ballús (familiar d’un dels montornesencs deportats, Josep Viñallonga Plana); i altres representants municipals han participat en una ofrena floral al voltant del monument Memòria Històrica.

L’acte s’emmarca en la commemoració, avui, del Dia d'Homenatge als espanyols deportats i morts a Mauthausen i en altres camps i a totes les víctimes del nazisme d'Espanya, coincidint amb l’aniversari de l’alliberament del camp de Mauthausen, a Àustria, l’any 1945. El Consell de Ministres va instaurar la data el 26 d’abril de 2019, amb l’objectiu d’honorar la memòria dels deportats i reconèixer el seu paper en la història de la democràcia pel seu exemple insuperable de sacrifici i lluita per la llibertat.

Prop de 10.000 espanyols i espanyoles van ser deportades a camps del nazisme, i molts milers més en van ser víctimes com a treballadors forçats o per altres circumstàncies. Al voltant de 7.500 van acabar a Mauthausen, majoritàriament exiliats republicans que van abandonar Espanya al final de la Guerra Civil. Desproveïts de la seva nacionalitat per decisió del govern franquista, van patir innombrables atrocitats i un total de 5.117 van morir als camps del nazisme, entre ells els montornesencs Josep Viñallonga Plana i els germans Marià i Joan Clivillers Juan.

La instal·lació de les Stolpersteine, en format vídeo

Des d’aquests dies al canal de YouTube de l’Ajuntament de Montornès es pot veure un vídeo resum sobre l’acte d’instal·lació de les tres plaques Stolpersteine a la plaça de la República, celebrat el 14 d’abril de 2021. La trobada va coincidir amb el 90è aniversari de la II República.

Arxivat a: Cultura i festes, Patrimoni històric
Representants i treballadors municipals, amb la veïna Ventureta Ballús, després de fer l'ofrena
Un moment de l'acte
Un moment de l'acte
Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Av. de la Llibertat, 2 - 08170 Montornès del Vallès

Tel: 93 572 11 70 - Fax: 93 568 27 62 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona