CONTACTAR | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip
Portada > SENSE UBICAR > Mons Observans

Mons Observans

Recreació d'una de les torres de la residència
Recreació d'una de les torres de la residència

Mons Observans és un assentament romà construït al darrer terç del segle II aC dalt d’un petit turó de 120 m d’altitud sobre el nivell del mar des d’on es podien controlar les principals vies de comunicació que discorrien per la plana. El moment històric el situa després de les guerres celtibèriques i abans de la fundació de les primeres ciutats romanes com Beatulo (l'actual Badalona) o Iluro (Mataró).

El jaciment té una superfície propera als 2.500 m2, amb una part residencial, patis, estances, zones de servei i dues cisternes de grans proporcions.

L’any 2008 el Consell de Govern de la Generalitat de Catalunya va declarar l'assentament Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) en la categoria de zona arqueològica.

El conjunt museístic del Parc Arqueològic i Natural de Can Tacó - Turó d'en Roina Mons Observans, inaugurat el 27 d’octubre de 2012, també inclou un punt d’informació, una aula d’arqueologia i una aula dedicada a la natura, a més d’una esplanada central amb un petit amfiteatre.

Obertura al públic i visites guiades

El 2013 Mons Observans ha començat a obrir al públic regularment. Durant els mesos de setembre, octubre i novembre, el jaciment ha obert cada diumenge d'11 a 14 h per a les visites lliures. També s'han fet visites guiades a les 11, 12 i 13 h. Durant l'estiu es va dur a terme una programació nocturna especial sota el nom "Nits d'estiu a la romana" amb teatre, degustació de la gastronomia de l'època romana i un taller de fotografia. A l'hivern, el jaciment obre una vegada al mes, en dates a concretar. 

Com arribar-hi:
- Pel camí del carrer de les Tres Creus (davant de la plaça del Dr. Chavarria)
- Pel camí del Vial Nord (a l'altura de can Quirze)

Els trànsit rodat no està permès per cap dels accessos.

Més informació

Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Av. de la Llibertat, 2 - 08170 Montornès del Vallès

Tel: 93 572 11 70 - Fax: 93 568 27 62 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona