CONTACTAR | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip
Portada > Comunicació > Notícies > Limitació dels preus del lloguer a Montornès

Limitació dels preus del lloguer a Montornès

17/04/2024

La mesura va entrar en vigor el 16 de març de 2024 i tindrà una durada inicial de tres anys.

El Ministerio de Vivienda y Agenda Urbana va publicar al BOE del 15 de març de 2024 la resolució que significa l’entrada en vigor de les mesures associades a la declaració de la Generalitat de Catalunya de zona de mercat residencial tensionat per a 140 municipis, entre el quals hi ha Montornès del Vallès. La declaració tindrà vigència durant tres anys a comptar des del 16 de març de 2024.

Això significa que a Montornès ja regeix el nou índex de preus del lloguer, un mecanisme que defineix el preu mitjà dels lloguers dels habitatges dels municipis inclosos en les zones de mercat residencial tensionat.

La limitació dels preus dels lloguers funcionarà de la següent manera:

a) Per a propietaris o grans tenidors (persones físiques o jurídiques que tinguin més de 5 habitatges ubicats en zones de mercat residencial tensionat):

  • Si l’habitatge havia estat llogat en els darrers 5 anys, s’aplicarà el preu més baix comparant la renda del contracte anterior actualitzada amb el resultat del nou l’índex.
  • Si NO havia estat llogat en els darrers 5 anys, s’aplicarà el resultat de l’índex.

b) Per a propietaris petits tenidors:

  • Quan es formalitzi un nou contracte o una renovació, en els casos d’habitatges llogats en els darrers 5 anys, es mantindrà la renda de l’anterior contracte actualitzada segons IPC.
  • Si NO havia estat llogat en els darrers 5 anys, el preu del lloguer s’haurà d’ajustar al topall màxim segons el resultat de l’índex.

A més, en els nous contractes no es podran repercutir despeses com l’IBI, comunitat, subministraments, etc. que no estiguessin previstes en el contracte de lloguer anterior.

Algunes excepcions

La nova normativa estableix la limitació d’incrementar la renda que es cobra als inquilins d’acord l’índex de preus al lloguer, però també recull la possibilitat d’incrementar-la un 10 % en alguns supòsits:

a) Quan s’hagin dut a terme treballs de rehabilitació de l’habitatge en els últims 2 anys per:

  • Millora de l’eficiència energètica del 30 %
  • Millora de l’accessibilitat

b) En cas de duració del contracte o pròrrogues obligatòries de 10 anys o més (actualment, la durada mínima d’un contracte de lloguer d’habitatge és de 5 anys per als petits tenidors i de 7 per persones jurídiques i grans tenidors). 

Bonificacions per a les persones propietàries

Finalment, s’activen 2 bonificacions que impliquen la reducció del rendiment net positiu aplicable a l’impost sobre la renda de les persones físiques als arrendaments d’immobles destinats a habitatge.

En zona declarada tensa:

  • Un 90 % en el cas de reduir el lloguer del nou contracte més d’un 5% respecte de la darrera renda del contracte anterior actualitzada.
  • Un 70 % si l’habitatge mai havia estat llogat i la persona arrendatària té una edat compresa entre 18 i 35 anys, o es tracti d’una administració pública o entitat sense ànim de lucre (amb determinades condicions).

En la resta de contractes de lloguer, ja sigui en zona tensa que no puguin acollir-se als supòsits anteriors, o en zona no tensa, la reducció del rendiment net per als titulars persones físiques serà del:

  • Un 60 % quan l’habitatge hagués estat objecte d’una actuació de rehabilitació en els 2 anys anteriors a la signatura del contracte d’arrendament.
  • Un 50 % en la resta de casos.
Arxivat a: Habitatge
.
Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Av. de la Llibertat, 2 - 08170 Montornès del Vallès

Tel: 93 572 11 70 - Fax: 93 568 27 62 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona