CONTACTAR | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip
Portada > Comunicació > Notícies > Crida per la pau i la justícia en el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust

Crida per la pau i la justícia en el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust

27/01/2024

Aquest dissabte la plaça de la República ha acollit un acte per homenatjar els veïns morts o desapareguts a la Guerra Civil i als camps del nazisme. La trobada ha inclòs una ofrena floral, parlaments i la lectura del manifest d’Amical de Mauthausen.

La plaça de la República ha tornat a esdevenir l’escenari de la commemoració del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust i de Prevenció de Crims contra la Humanitat aquest dissabte al migdia a Montornès. Prop de 40 persones han assistit a la trobada.

En el transcurs de l’acte s’ha llegit el manifest subscrit per l’entitat Amical de Mauthausen. L’alcalde, José A. Montero, i el regidor de Memòria Democràtica, Sergi Martínez i Mitjavila, han realitzat una ofrena floral al davant de les tres plaques Stolpersteine que recorden els tres montornesencs assassinats als camps nazis i del monument Memòria Històrica. A més, l’alumna de piano de l’Escola Municipal de Música Palmira Riba ha interpretat tres peces.

L’Assemblea General de la ONU va designar la data l’1 de novembre de 2005, coincidint amb l'alliberament del camp d'extermini d'Auschwitz i amb l’objectiu d’honorar les víctimes de l’Holocaust i de la persecució nazi. Enguany, la commemoració del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust té com a missatge la “Fragilitat de la Llibertat”, amb la intenció de denunciar la repercussió dels conflictes bèl·lics sobre la població civil (com els de Palestina i Ucraïna) o per la sistemàtica vulneració dels drets humans arreu del món, afectant diversos col·lectius per raons de gènere, polítiques, religioses, econòmiques i mediambientals, entre d’altres.

Treball continuat a Montornès per la memòria històrica

A partir del conveni signat el 2022 amb l'entitat Amical de Mauthausen i la Xarxa Mai Més, Montornès s'adhereix al manifest per recordar les víctimes del nazisme, defensar els drets humans i prevenir el feixisme. Alhora, l’objectiu és promoure actuacions vinculades a la memòria històrica i adreçades al jovent.

A més del monument Memòria Històrica, creat per Josep Plandiura l’any 2018, i de les tres plaques Stolpersteine de 2021, obra de l’alemany Gunter Demnig, el cementiri de Montornès compta amb una làmina que recorda els noms de les 13 víctimes de la Guerra Civil i el nazisme que eren del poble.

 

Arxivat a: Ajuntament
Un moment de l'acte per commemorar el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust.
Ofrena floral al davant de les plaques Stolpersteine a càrrec de l'alcalde, José A. Montero, i el regidor de Memòria Democràtica, Sergi Martínez i Mitjavila.
Ofrena floral al davant de les plaques Stolpersteine.
Lectura del manifest d'Amical Mauthausen a càrrec del regidor de Memòria Democràtica, Sergi Martínez i Mitjavila.
Parlaments de l'alcalde, José A. Montero.
Actuació de piano a càrrec de l'alumna de l'Escola Municipal de Música Palmira Riba.
Un moment de l'acte.
Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Av. de la Llibertat, 2 - 08170 Montornès del Vallès

Tel: 93 572 11 70 - Fax: 93 568 27 62 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona