CONTACTAR | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip
Portada > Comunicació > Notícies > Montornès serà un dels municipis on es limitarà el preu del lloguer

Montornès serà un dels municipis on es limitarà el preu del lloguer

22/06/2023

El Govern de la Generalitat tramita la declaració de zona de mercat d'habitatge tensionat per a 140 municipis, entre els quals s’hi troba Montornès. Això permetrà aplicar la limitació del preu del lloguer.

El Departament de Territori de la Generalitat ha iniciat aquest dijous el tràmit d’informació pública per delimitar els municipis que es declararan zones de mercat d’habitatge tensionat i on s’aplicaran les mesures de limitació de les rendes del lloguer que preveu la Llei estatal pel dret a l’habitatge (12/2023). Són 140 pobles i ciutats amb greus dificultats d’accés a un habitatge assequible i que compleixen els requisits que marca la llei.

Montornès compleix amb les dues condicions per ser declarat zona de mercat d’habitatge tensionat:
- Que el cost mitjà de la hipoteca o del lloguer en el pressupost personal o de la unitat de convivència més les despeses i subministraments bàsics superi el 30 % de la renda mitjana de les llars.
- Que el preu de compra o lloguer de l’habitatge hagi augmentat almenys 3 punts per sobre de l’IPC en els 5 anys anteriors a la declaració d’àrea tensionada.

Quan entrin en vigor, les mesures de contenció dels preus de lloguer s’aplicaran als contractes nous i a les actualitzacions dels vigents.

Els municipis que es declararan zones tensionades concentren 6,2 milions de persones i representen un 80,6 % del total de la població de Catalunya. La gran majoria se situa a l’àrea metropolitana de Barcelona i al litoral. 

Un cop finalitzat el termini d’exposició pública del document, la Generalitat respondrà les al·legacions que rebi i notificarà la resolució final al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, que serà qui finalment l'aprovarà.

La declaració, una demanda reiterada del municipi 

Feia temps que Montornès anava al darrere d'aconseguir la consideració de zona de mercat d'habitatge tensionat. A la sessió ordinària del mes de febrer de 2021, el Ple va aprovar una moció relativa a la contenció dels preus de lloguer que incloïa la petició a la Generalitat perquè Montornès tingués la consideració d'àrea amb mercat d'habitatge tens. 

L'abril de 2022, el Ple Municipal va instar novament l’Agència de l’Habitatge de Catalunya a formalitzar la declaració amb una durada del règim corresponent de 5 anys, en base a la Llei 11/2020 del 18 de setembre, de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d’arrendament d’habitatge i de modificació de les Lleis 18/2007, 24/2015 i 4/2016 relatives a la protecció del dret a l’habitatge. Finalment la petició no va tirar endavant perquè la Llei 11/2020 en què es fonamentava va ser suspesa pel Tribunal Constitucional.

Arxivat a: Ajuntament, Habitatge
.
Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Av. de la Llibertat, 2 - 08170 Montornès del Vallès

Tel: 93 572 11 70 - Fax: 93 568 27 62 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona