CONTACTAR | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip
Portada > Comunicació > Notícies > Record a les víctimes del franquisme i el nazisme en la commemoració del 92è aniversari de la proclamació de la II República

Record a les víctimes del franquisme i el nazisme en la commemoració del 92è aniversari de la proclamació de la II República

14/04/2023

Les persones que han assistit a l’acte d’aquest divendres han seguit una conferència sobre les fosses comunes a Espanya i una ballada de sardanes. També han pogut veure l’exposició “Resistents i deportades” de l’Amical de Mauthausen, que romandrà a Can Saurina fins al 29 d’abril.

La plaça de la República i Can Saurina han estat els escenaris triats per a la commemoració del 92è aniversari de la proclamació de la II República a Montornès.

Una ballada de sardanes dinamitzada per l’Associació Cultural Palau Dalmanla ha donat el tret de sortida a la jornada a la plaça. Una vintena de persones han ballat la sardana Cants del dia, del compositor Pep Ventura i Casas.

Tot seguit, l'arqueòleg René Pacheco, especialitzat en foses de la Guerra Civil, ha impartit la conferència Trencant el silenci: La recuperació de les víctimes del franquisme. A la xerrada s’ha posat sobre la taula que de les més de 114.000 persones desaparegudes durant la Guerra Civil, només se n’han exhumat les restes d’unes 15.000.

La commemoració ha finalitzat amb l’obertura de l’exposició Resistents i deportades, una proposta de l’Amical de Mauthausen que se centra en la història de resistència i la deportació femenina a partir de la trajectòria de dones de distintes nacionalitats d'Europa, amb especial èmfasi en les dones republicanes espanyoles i en la història i evolució del camp de Ravensbrück. L'exposició combina informació amb textos i dibuixos que provenen d'obres de les pròpies deportades. A l’acte d’aquesta tarda, el tècnic municipal de Patrimoni Històric, Ferran Diaz, ha realitzat una visita guiada a les persones assistents.

La mostra Resistents i deportades romandrà a Can Saurina fins al 29 d'abril en el següent horari:

  • De dimecres a divendres, de 18 a 21 h.
  • Dissabtes, d'11 a 14 h.

L'entrada és gratuïta i no cal inscripció prèvia.

Arxivat a: Cultura i festes
Ballada de sardanes a la plaça de la República.
Conferència amb l'arqueòleg René Pacheco.
Conferència amb l'arqueòleg René Pacheco.
Exposició "Resistents i deportades".
Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Av. de la Llibertat, 2 - 08170 Montornès del Vallès

Tel: 93 572 11 70 - Fax: 93 568 27 62 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona