CONTACTAR | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip
Portada > Comunicació > Notícies > La Generalitat demana precaució per controlar la malaltia de la influença aviària en granges d’autoconsum

La Generalitat demana precaució per controlar la malaltia de la influença aviària en granges d’autoconsum

27/02/2023

Davant la gravetat de les conseqüències derivades de la introducció de la grip aviària a diverses granges lleidatanes, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural insta la ciutadania i les persones que mantenen aus de corral per a autoconsum a seguir totes les mesures de prevenció i comunicar la sospita de la presència de la malaltia.

A partir de la detecció d’influença aviària d’alta patogenicitat de subtipus H5N1 en els galls d’indi d’una granja d’engreix al municipi d’Arbeca (Lleida), la Generalitat de Catalunya ha emès un comunicat per alertar la ciutadania i les persones que tenen granges d’autoconsum sobre els efectes de la malaltia.

La influença aviària provoca elevada mortalitat en aus i és altament contagiosa entre elles. Les aus salvatges en poden ser portadores i transmetre el virus a aquelles que viuen als corrals a través del contacte directe o indirecte, ja sigui a través de femtes, aigua compartida, secrecions nasals, per persones, equips o estris, entre d’altres.

En aquest sentit, es recorda que és obligatori comunicar la tinença o cria d’aus de corral, encara que sigui per a l’autoconsum, a l’Oficina Comarcal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) corresponent amb l’objectiu de poder localitzar les granges i aplicar mesures de protecció. També han de complir amb les restriccions temporals de cria a l’aire lliure per prevenir el contacte de les aus de corral amb les salvatges.

Per controlar la influença aviària d’alta patogenicitat també és important notificar-ne qualsevol sospita. Hi ha els següents signes:

  • Disminució del consum de pinso i aigua superior al 20 %.
  • Disminució en la posta superior durant més de 2 dies consecutius, sense causa justificada.
  • Mortalitat elevada sense causa justificada.
  • Signes clínics diversos com tos, esternuts, llagrimeig, descàrrega nasal/oral, anorèxia, cianosi del cap, cresta o barbeta edema facial, diarrea, simptomatologia nerviosa, tremolors, apatia, lesions hemorràgiques...

Mesures actualment aplicades a tot Catalunya

Totes les granges (comercials i autoncosum), incloses les persones particulars amb tinença d’aus de corral no registrades ubicades a zones d’especial risc i vigilància, han d’aplicar les següents mesures d’acord amb l’article 5.1 de l’Ordre APA/2442/2006:

  • Prohibició d’ús d’aus dels ordres Anseriformes i Charadriiformes com a reclams de caça.
  • Prohibició de cria d’ànecs i oques conjuntament amb altres espècies d’aus de corral.
  • Prohibició de la producció i el manteniment d’aus de corral a l’aire lliure.
  • Prohibició de donar aigua a les aus de corral en dipòsits on hi puguin accedir aus silvestres (excepte si estan tractats per garantir la inactivació del virus)
  • Els dipòsits d’aigua situats a l’exterior necessaris per motius de benestar animal quedaran suficientment protegits contra les aus aquàtiques silvestres.
  • Prohibició de la presència d’aus de corral o d’altres tipus d’aus captives en centres de concentració d’animals.

Per a més informació podeu consultar el vídeo adjunt.

 

Arxivat a: General
Díptic sobre la prevenció de la influença aviària. (imatge: Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural)
Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Av. de la Llibertat, 2 - 08170 Montornès del Vallès

Tel: 93 572 11 70 - Fax: 93 568 27 62 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona