CONTACTAR | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip
Portada > Comunicació > Notícies > El PAESC, obert a la participació

El PAESC, obert a la participació

10/10/2022

El Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC) que s’està elaborant amb la participació del veïnat és un document que recollirà les actuacions municipals davant l’emergència climàtica.

Fins al 21 d'octubre es poden valorar en línia, a través de la plataforma311, les aportacions que es van treballar en el primer taller ciutadà sobre l'elaboració del Pla d'Acció per l'Energia Sostenible i el Clima (PAESC), celebrat a finals del mes de setembre a la sala gran del Teatre Margarida Xirgu. També se'n poden fer de noves.

En aquest primer taller, després de la presentació de la diagnosi sobre la situació a Montornès, les persones participants van reflexionar, amb l’assessorament d’experts, sobre les accions que es poden fer per mitigar el canvi climàtic. Podeu visionar la xerrada del Director de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic, Salvador Samitier, en el vídeo adjunt.

El 27 d’octubre a les 18.30 h al Margarida Xirgu hi haurà un segon taller, en què es lliurarà l’informe amb el contingut final que inclourà les aportacions ciutadanes. Les sessions dels tallers compten amb un servei d'acollida per a infants.

L’actuació de Montornès per mitigar el canvi climàtic

Arran de l’acord de Paris (2015) de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic, els municipis es van comprometre a accelerar la descarbonització del territori, a enfortir la capacitat d’adaptació als efectes hivernacle, i a l’accés a una energia segura, sostenible i assequible a la ciutadania.

Seguint també els requeriments del Pacte de les Alcaldies pel Clima i l’Energia, el PAESC recollirà accions, d’una banda, per assolir reduccions d’emissions de GEH com a mínim del 55% l’any 2023 respecte l’any 2005; i d’una altra, per abordar la mitigació i adaptació al canvi del canvi climàtic. Finalment, el document estratègic inclourà actuacions per fer front a la vulnerabilitat energètica i promoure una transició justa.

Tot plegat s’articularà en 6 eixos d’acció que són la transició energètica, la mobilitat sostenible, residus zero, la gestió eficient de l’aigua, el verd i la biodiversitat (espais verds amb vegetació més adaptada al nou entorn), i la governança i reducció del risc (plans municipals).

La redacció del PAESC coincidint amb la Setmana Europea de l'Energia

Els tallers ciutadans formaven part d'un programa amb activitats per ajudar a impulsar l'acció climàtica al poble, coincidint amb la commemoració de la 22a Setmana Europea de l'Energia. Abans de la celebració de les sessions participatives per a l'elaboració del PAESC, es va proposar un escape room a la plaça de Pau Picasso, sota el títol "Qüestió de temps". La proposta, adreçada a públic a partir de 10 anys i impulsada per la Diputació de Barcelona, era una experiència digital que mostrava, davant l'emergència climàtica, la necessitat d'emprendre accions decidides.

També, juntament amb el programa d'activitats, es va difondre la nova Oficina d'Acció Climàtica, que oferirà assessorament i informació al veïnat sobre actuacions que promoguin l'eficiència energètica i la mitigació dels efectes del canvi climàtic com ara les instal·lacions solars o fotovoltaiques, els vehicles elèctrics, les alternatives al gas en l'àmbit domèstic o les millores a la llar per evitar el malbaratament energètic i les despeses innecesàries.

Per contactar amb l'Oficina d'Acció Climàtica cal cita prèvia a l'OAC Centre (c. de Sant Isidre) Tel. 93 572 11 70 Ext.1007 o bé enviar un correu electrònic a (Necessites javascript per veure aquest correu-e).

 

Arxivat a: Medi Ambient, Territori
Primer taller ciutadà per a l'elaboració del PAESC, a la Sala gran del Margarida Xirgu
Scape Room "Qüestió de temps", l'activitat lúdica del programa
Material de l'activitat
Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Av. de la Llibertat, 2 - 08170 Montornès del Vallès

Tel: 93 572 11 70 - Fax: 93 568 27 62 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona