CONTACTAR | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip
Portada > Comunicació > Notícies > Compost gratuït “per a la regeneració del sòl”

Compost gratuït “per a la regeneració del sòl”

02/05/2022

Amb motiu de la Setmana Internacional del Compost, fins al 7 de maig les deixalleries de la comarca oferiran fins a 50 litres de compost a cada persona que s’apropi amb el recipient corresponent. L’objectiu d’aquesta iniciativa anual és fomentar l’ús d’aquest material provinent de la recollida selectiva de la fracció orgànica.

Un any més, el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental ha reeditat la seva acció de distribució de compost gratuït per a la ciutadania. Fins al 7 de maig, dins de les activitats de la Setmana Internacional del Compost (#ICAW2022), deixalleries com la de Montornès repartiran un màxim de 50 kg de compost a cada persona que s’apropi a les instal·lacions amb el recipient necessari per dipositar-lo.

Enguany el lema de la #ICAW2022 és “El compost: per a la regeneració del sòl”. L’aplicació d’aquest material incrementa la salut del terra, afavorint la seva riquesa en nutrients. Gràcies a la matèria orgànica que aporta, es beneficia la regeneració del sòl i se n’incrementa el segrest de carboni. A més, el cicle de la matèria orgànica i l’aplicació del compost afavoreixen l’economia circular i suposen una eina més per combatre el canvi climàtic.

Així, amb aquesta mesura i sota la marca COMPOSTVO, es vol fomentar l’ús del compost provinent de la recollida selectiva de la fracció orgànica i recompensar la ciutadania pel seu esforç a l’hora de separar correctament els residus orgànics i possibilitar-ne la producció de compost i biogàs.

La matèria orgànica tractada a la planta de digestió anaeròbica i de compostatge de Granollers permet que el compost tingui usos com a adob natural en agricultura, com a fertilitzant en tasques de jardineria i en la formulació de substrats, i com a restauració de sòls degradats en projectes d’obra pública.

Com utilitzar el compost?

Depenent de l’ús que se’n vulgui donar, s’ha d’utilitzar el compost d’una manera o una altra:

  • En parterres de flors: Cal aplicar-lo uniformement a tota la superfície de l’àrea tractada, amb una capa de gruix de 25-50 mm (2,5 – 5 m3/100 m2) o una proporció de sòl i compost 3:1 (v/v). Posteriorment s’ha d’incorporar el compost a una profunditat mínima de 150 mm. En cas de dubte podeu seguir les NTJ 05T (2010).
  • En testos i jardineres: Barrejat amb aigua serà de fàcil assimilació per a les plantes. També és recomanable per preparar un terreny on plantar.
  • Com a substrat de plantació: S’ha de formar una capa superficial d’uns 3 cm.
  • En jardineres, testos i escocells d’arbres i arbustos: barrejat a parts iguals amb terra.
  • Com a fertilitzant d’hort o de gespa: Escampant una capa d’1 cm.
Arxivat a: Medi Ambient
Imatge de promoció de la Setmana Internacional del Compost a les deixalleries del Vallès Oriental
Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Av. de la Llibertat, 2 - 08170 Montornès del Vallès

Tel: 93 572 11 70 - Fax: 93 568 27 62 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona