CONTACTAR | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip
Portada > Comunicació > Notícies > Solemnitat i respecte a la commemoració del 91è aniversari de la proclamació de la II República

Solemnitat i respecte a la commemoració del 91è aniversari de la proclamació de la II República

14/04/2022

Aquest dimecres Montornès ha tornat a recordar els tres veïns morts assassinats als camps de concentració nazis. Ha estat en el primer acte per commemorar el 91è aniversari de la proclamació de la II República, celebrat a Can Saurina.

Una vintena de veïns i veïnes han retut homenatge aquest dimecres als tres montornesencs morts als camps nazis en la primera de les quatre activitats que ha programat el departament municipal de Cultura i Patrimoni per commemorar el 91è aniversari de la Proclamació de la II República i el 77è aniversari de l’alliberament del camp de Mauthausen i altres camps d’extermini del nazisme.

Aquest primer acte ha comptat amb la presència del doctor en Història i membre de memoria.cat Jordi Pons, qui ha  repassat la història de la recuperació de la memòria democràtica a Catalunya durant els darrers anys, incidint en iniciatives locals com la col·locació de les tres plaques Stolpersteine que es va dur a terme ara fa un any en record de Josep Viñallonga Plana i els germans Marià i Joan Clivillers Juan.

La conferència ha tingut lloc a Can Saurina i, en acabar, les persones assistents i representants municipals, entre ells l’alcalde José Montero, han fet una ofrena floral als peus de l'escultura Memòria històrica, obra de Josep Plandiura, i també al costat de les llambordes Stolpersteine.

Apropant la memòria històrica al jovent

Les activitats per commemorar el 77è aniversari de l’alliberament del camp de Mauthausen i altres camps d’extermini del nazisme continuaran al maig i incidiran especialment en el públic jove.

El divendres 4 de maig, a les 20 h, s’inaugurarà l’exposició Mauthausen, l’univers de l’horror a Can Saurina. Es tracta d’una producció d’Amical Mauthasen i altres camps, i de totes les víctimes del nazisme. Prèviament, a la sala multimèdia de l’equipament, l’expert en història LGBTI i autor del blog Armari obert, Leopold Estapé, conduirà la conferència La repressió contra la diversitat sota el nazisme i el franquisme.

El 6 de maig a les 19 h, a la plaça de la República, Esther Lázaro, de Therkas Teatre, interpretarà el recital Cançons de guerra i exili. En cas de pluja l’activitat tindrà lloc a l’interior de Can Saurina.

La ciutadania podrà visitar l’exposició Mauthausen, l’univers de l’horror del 4 al 15 de maig. L’horari és de 17 a 20 h els dies laborables i dissabtes, i d’11 a 14 h els diumenges. El 9 de maig, a les 19 h, el president d’Amical Mauthausen, Joan Calvo, farà una visita guiada a la mostra. Els instituts han programat diverses visites.

Arxivat a: Patrimoni històric, Cultura i festes
Ofrena floral a la plaça de la República.
Conferència amb el doctor en història i membre de memoria.cat, Jordi Pons.
Conferència amb el doctor en història i membre de memoria.cat, Jordi Pons.
Representants municipals han participat en l'ofrena floral.
S'han deixat flors al costat de les plaques Stolpersteine.
Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Av. de la Llibertat, 2 - 08170 Montornès del Vallès

Tel: 93 572 11 70 - Fax: 93 568 27 62 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona