CONTACTAR | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip
Portada > Comunicació > Notícies > Montornès, a la Xarxa de Municipis pel Dret als Serveis Bancaris Bàsics

Montornès, a la Xarxa de Municipis pel Dret als Serveis Bancaris Bàsics

25/02/2022

Aquest divendres s’ha presentat al Prat la nova Xarxa de Municipis pel Dret als Serveis Bancaris Bàsics. A l’acte, ha assistit l’alcalde, José A. Montero, juntament amb una desena de representants dels municipis que formen part de la nova entitat. L’objectiu és cercar fórmules que ajudin als municipis a desenvolupar serveis bancaris d’àmbit local.

La Nova Xarxa de Municipis pel Dret als Serveis Bancaris Bàsics ha nascut amb l’objectiu d’estudiar la creació d’entitats bancàries d’àmbit municipal que garanteixin el dret de la ciutadania a l’accés als serveis bancaris bàsics.
A la xarxa, s’hi ha adherit 12 municipis: Montornès, Castellbisbal, Corbera d’Ebre, El Pinell de Brai, El Prat de Llobregat, La Palma de Cervelló, La Sènia, Montcada i Reixac Pallejà, Sant Feliu de Llobregat, Santa Perpètua de Mogoda i Sant Iscle de Vallalt. L’entitat és oberta a la incorporació d’altres entitats municipals o comarcals.

Situació de risc per a l’accés als serveis bancaris bàsics

La xarxa neix en un moment en què el dret ciutadà a l’accés als serveis bancaris bàsics està en risc, davant de l’augment de l’exclusió financera que està comportant la concentració de l’activitat bancària, especialment des de la crisi financera de 2008, i el posterior procés de bancarització de les caixes d’estalvi i de concentració del sector.

Segons CCOO, Espanya és l’estat europeu enquè més s’ha reduït la xarxa bancària: si l’any 2007, comptava amb 88 entitats; l’any 2019 aquesta xifra ja s’havia reduït a 12.

El procés de concentració ha anat seguit del tancament de prop de la meitat de les 45.000 oficines bancàries que hi havia a Espanya l’any 2008, que ha comportant que més de 4.000 localitats se n’hagin quedat sense cap.

La Xarxa de municipis considera la situació insostenible, i més tenint en compte que les entitats financeres van ser rescatades amb més de 60.000 milions d’euros de fons públics, dels quals no se n’ha retornat la major part.

Les Fintech com a instrument per crear serveis bancaris d’àmbit municipal

Avui diversos municipis, entre els quals s’hi troba Montornès, han presentat la seva pròpia proposta per combatre l’exclusió financera entre els veïns i veïnes dels diferents territoris. Concretament, la Xarxa estudiarà com aprofitar la figura de les Fintech com a instrument per facilitar la creació d’eines financeres locals.

La Xarxa de Municipis també demana al govern de l’Estat i a la Generalitat que impulsin una regulació que exigeixi que les entitats financeres hagin de garantir els serveis bancaris bàsics a tota la població. També reclama que les autoritats competents en matèria de consum controlin l’activitat de les entitats financeres i obrin els pertinents expedients informatius o apliquin les sancions corresponents en cas que estiguin duent a terme pràctiques irregulars i abusives.

Arxivat a: Ajuntament, Consum
L'alcalde, José A. Montero, i altres representants dels municipis que formen la Xarxa a l'Ajuntament del Prat (Foto Ajt del Prat)
Moment de l'acte de presentació (Foto: Ajt del Prat)
Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Av. de la Llibertat, 2 - 08170 Montornès del Vallès

Tel: 93 572 11 70 - Fax: 93 568 27 62 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona