CONTACTAR | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip
Portada > Comunicació > Notícies > Record i emoció en el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust

Record i emoció en el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust

27/01/2022

Aquest migdia Montornès ha homenatjat els veïns morts o desapareguts a la Guerra Civil i als camps del nazisme. La trobada ha tingut lloc al davant de la placa de record als 13 montornesencs que hi ha al cementiri municipal i que ha estat renovada recentment.

Amb motiu del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, que se celebra cada 27 de gener, l’Ajuntament ha recordat els 13 veïns que van morir o desaparèixer a la Guerra Civil i els que van ser assassinats als camps del nazisme.

El punt escollit ha estat el cementiri municipal, on, des de l’any 2009, està ubicada la placa que recorda les víctimes montornesenques. L’Ajuntament ha renovat la làmina recentment.

Durant l’acte, s’ha llegit el manifest subscrit per l’entitat Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d’Espanya. L’alcalde, José A. Montero, amb diversos regidors i regidores de l’Ajuntament, han realitzat una ofrena floral al davant de la placa, es va llegir un text sobre l’arribada al camp de Mauthausen de l’escriptor i supervivent, Joaquim Amat-Piniella, i es van recordar els noms i les biografies de les persones desaparegudes.

La trobada també ha comptat amb una actuació musical a càrrec d’Oscar Jun Martínez, alumne de piano de l’Escola Municipal de Música, Dansa i Aula de Teatre.

L’1 de novembre de 2005, l’Assemblea General de les Nacions Unides va adoptar la Resolució 60/7 per designar el 27 de gener com a Dia Internacional de Commemoració de les Víctimes de l’Holocaust i de prevenció de crims contra la humanitat. La data commemora l’alliberament d’Auschwitz-Birkenau i té per objectiu honorar les víctimes de l’Holocaust i de la persecució nazi. La mateixa resolució dona suport al desenvolupament de programes educatius per recordar l’Holocaust i prevenir futurs genocidis.

La memoria històrica, sempre present a Montornès

A més de la recent renovació de la placa instal·lada al cementiri municipal, l’any 2018 es va inaugurar el monument Memòria Històrica, creat per l'artista Josep Plandiura, a la plaça de la República. Al costat hi ha un faristol que conté els mateixos noms que hi ha a la placa del cementiri.

El 14 d’abril de l’any passat es van col·locar les tres pedres de topada Stolpersteine al mateix emplaçament, amb les dades dels tres montornesencs assassinats als camps d’extermini.

Montornès també va participar en la commemoració virtual del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust realitzada l’any passat. Seguint la convocatòria de l'associació Amical Mauthausen, l’Ajuntament va enregistrar un vídeo amb l’encesa d’una espelma al davant del monument Memòria Històrica.

Podeu llegir el manifest del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust al document adjunt.

Arxivat a: Cultura i festes, Patrimoni històric
Un moment de l'acte de commemoració del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust.
Ofrena floral a càrrec de familiars de les víctimes montornesenques a la Guerra Civil i els camps del nazisme.
Un moment de l'acte de commemoració del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust.
Lectura dels noms de les víctimes montornesenques a la Guerra Civil i als camps del nazisme, a càrrec de l'arxiver municipal, Nicolau Guanyabens, i la secretària d'alcaldia, Pepi Martínez.
Ofrena floral a càrrec de l'alcalde, José A. Montero, i altres regidors de l'Ajuntament.
Actuació musical a càrrec d’Oscar Jun Martínez, alumne de piano de l’Escola Municipal de Música, Dansa i Aula de Teatre.
Detall de la placa recentment renovada.

Arxius adjunts

Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Av. de la Llibertat, 2 - 08170 Montornès del Vallès

Tel: 93 572 11 70 - Fax: 93 568 27 62 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona