CONTACTAR | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip
Portada > Comunicació > Notícies > Comunicat de l’Ajuntament de Montornès del Vallès sobre l’incendi a l’empresa Ditecsa l’11 de desembre de 2019

Comunicat de l’Ajuntament de Montornès del Vallès sobre l’incendi a l’empresa Ditecsa l’11 de desembre de 2019

14/12/2019

L’11 de desembre es va produir un incendi de grans dimensions a l’empresa Ditecsa Centre Derpin, situada al Polígon industrial Can Bosquerons del municipi. Aquesta empresa té atorgada, per part de la Generalitat de Catalunya, llicència d’activitat per al tractament i valorització de residus industrials perillosos, destil·lació i tractament de dissolvents.

Fins al lloc es van desplaçar operatius de Policia Local, de Bombers, de Mossos d’Esquadra, de Protecció Civil i del SEM. Un cop es va poder fer una avaluació inicial de l’accident, a través del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), es va activar el Pla d'Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya (PLASEQCAT) en fase d'alerta per accident de categoria 1 important.

En primer lloc, l’Ajuntament de Montornès del Vallès vol agrair molt sincerament la tasca realitzada per tots els operatius que es van desplaçar fins al lloc de l’accident, especialment al responsable del grup de intervenció, a Bombers i a la Policia Local de Montornès del Vallès, Martorelles i Montmeló. Van ser les Policies locals les primeres a arribar al lloc de l’accident, van evacuar tot el perímetre de manera ràpida i efectiva i van prestar tot el suport necessari al llarg de tota la jornada.

En segon lloc, el consistori vol agrair també als nombrosos veïns i veïnes que van comparèixer a dependències municipals oferint-se com a voluntaris per a tot allò que pogués ser necessari. I a l’empresa BENVIC per cedir les seves instal·lacions per a ubicar el Centre de Comandament Avançat i l’Àrea Sanitària.

Pel que fa a la manera com es va desenvolupar la gestió de l’emergència, l’Ajuntament de Montornès del Vallès vol ACLARIR:

  1. Tot i que l’incendi afectava una industria que tenia per activitat el tractament de residus industrials perillosos, les sirenes d’alerta general a la població no van sonar atès que el sistema d’avís mitjançant sirenes es reserva per a les indústries afectades per les disposicions per a Espanya i Catalunya de la normativa europea SEVESO. L'activació d'aquestes sirenes no depèn de l'Ajuntament sinó de Protecció Civil de la Generalitat.

  2. En relació a les recomanacions que l’Ajuntament va traslladar a la població a través de l’Oficina d’Atenció Ciutadana, Policia Local, CAP, escoles, web i xarxes socials, en tot moment es van seguir les instruccions donades pel responsable del grup d’intervenció al Centre de Comandament Avançat de l’emergència ubicat al lloc de l’accident. La informació va ser tractada amb molta responsabilitat sempre amb l’ànim de no generar alarma social. 

    En el moment inicial va ser necessari fer una primera valoració de la categoria de l’accident i d’avaluació de les primeres mesures a adoptar abans de poder oferir qualsevol informació a la ciutadania.

    Lamentem que en moments puntuals la informació oferta no hagi pogut ser considerada suficient, però també manifestem el nostre malestar pels missatges comunicatius d’algunes administracions i mitjans de comunicació que no es corresponien amb les instruccions concretes donades pel responsable del grup d’intervenció i que van generar confusió en la ciutadania i puntualment sensació de descoordinació i alarma.

    En aquestes circumstàncies és important cercar les recomanacions d’actuació per a la població a través de canals oficials d’informació i no transmetre missatges que no hagin estat contrastats ni verificats.

  3. En cap moment es va posar en risc la salut de la població pel que fa a la qualitat de l’aire al municipi. Únicament a l’inici i localitzat al barri de Can Bosquerons de Dalt es va recomanar al veïnat no sortir de casa i tancar portes i finestres. Fet que va ser comunicat per la Policia Local mitjançant un porta a porta. 

    Les recomanacions de confinament a la resta del municipi es dirigien especialment a nadons, persones grans i persones amb problemes respiratoris. I a aquelles persones que percebessin molèsties per la presència de fum. 

  4. Coincidim a lamentar l’important impacte ambiental que aquest incendi ha provocat en el riu Besòs. Recordem que l’afectació a les aigües del riu NO IMPLICA AFECTACIÓ A LA XARXA PÚBLICA D'AIGUA PER AL CONSUM HUMÀ (la que surt de l'aixeta), però sí que cal evitar el consum d’aigua del riu (animals, horts, etc.). Participarem conjuntament amb la resta d’administracions en el desenvolupament d’accions que facilitin la prompta recuperació del riu. 

Arxivat a: Ajuntament, Ciutadania
.
Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Av. de la Llibertat, 2 - 08170 Montornès del Vallès

Tel: 93 572 11 70 - Fax: 93 568 27 62 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona