CONTACTAR | GUIA DE CARRERS | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip
Portada > Comunicació > Notícies > La Generalitat declara un episodi per alta contaminació per partícules a 40 municipis de la conurbació de Barcelona, entre els quals Montornès

La Generalitat declara un episodi per alta contaminació per partícules a 40 municipis de la conurbació de Barcelona, entre els quals Montornès

28/02/2019

Els nivells de partícules PM10 són elevats a tot Catalunya, per la qual cosa la Generalitat ha declarat un episodi per alta contaminació. Es recomana moderar l’activitat física a l’aire lliure, sobretot la de persones amb malalties respiratòries i cardiovasculars. El protocol que s'ha activat no comporta restriccions a vehicles, tot i que es recomana a la ciutadania desplaçar-se a peu o amb bicicleta, utilitzar el transport públic, reduir els desplaçaments amb vehicle privat, i realitzar una conducció eficient.

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha declarat un episodi d’alta contaminació per partícules als 40 municipis de la regió metropolitana de Barcelona que constitueixen l’‘Àmbit 40’, l’àrea d’aplicació del Pla d’actuació per a la Millora de la Qualitat de l’Aire, horitzó 2020 (PAMQA 2020).

Montornès es troba, territorialment. en el límit nord de la Zona de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric, coneguda com a ‘Àmbit 40’.

La mesura es pren a conseqüència de la persistència de l’estabilitat atmosfèrica per un potent anticicló i per l’augment de les emissions vinculades a la mobilitat que  han fet incrementar la concentració de partícules en suspensió PM10 a l’aire.

L’activació d’aquest episodi no comporta restriccions de vehicles, que, en coordinació amb les diferents administracions implicades, només es produiran  en el cas d’episodi de contaminació per diòxid de nitrogen (NO2) a l’àrea intrarondes de Barcelona i allà on els municipis així ho regulin.

Recomanacions a la ciutadania

  • Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit.
  • Utilitzar el transport públic.
  • Reduir els desplaçaments amb vehicle privat. Si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l'empresa, més a prop de casa, etc.
  • Utilitzar el cotxe compartit.
  • Realitzar una conducció eficient. Arrencades suaus, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.
  • En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que produeixi les emissions més baixes.
  • Regular la climatització de les llars.
  • Assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils en el cas que encara estiguin engegades.
  • Limitar la crema de rostolls, marges i restes d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria.

Els nivells de partícules són elevats a tot el territori. Per aquest motiu és convenient, segons el protocol consensuat amb el Departament de Salut, que les persones amb malalties cardiovasculars o respiratòries moderin l’activitat a l’aire lliure. També es demana a tota la població evitar l’exercici físic intensiu a l’exterior. Tots els detalls es poden consultar al Canal Salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. 

També es pot consultar els nivells de la qualitat de l’aire a temps real a través de l’aplicació gratuïta per a telèfons mòbils AireCat, a l’App Store i a Google Play Store, o de l’entorn web d’informació de les dades de qualitat de l’aire

Arxivat a: Medi Ambient
.
Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Av. de la Llibertat, 2 - 08170 Montornès del Vallès

Tel: 93 572 11 70 - Fax: 93 568 27 62 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona