CONTACTAR | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip
Portada > Comunicació > Notícies > 30 activitats per celebrar els 30 anys de la Colla de Geganters

30 activitats per celebrar els 30 anys de la Colla de Geganters

21/01/2019

La Colla de Geganters de Montornès va presentar dissabte la programació d'activitats que durà a terme durant el 2019 per commemorar el seu 30è aniversari. Entre les propostes n'hi ha de poc usuals per als Gegants com un Escape Room, l'elaboració de catifes pel Corpus i un concurs a Instagram.

Més d'un centenar de persones es van acostar dissabte a la Sala d'actes de la Parròquia de Sant Sadurní per assistir a la presentació de les activitats programades per commemorar el trentè aniversari de la Colla de Geganters de Montornès. A més de representants de la colla, hi van assistir l'alcalde, José A. Montero, i la regidora de Cultura, Helena Ollé. La consellera de Cultura de la Generalitat, Laura Borràs, va excusar la seva presència al darrer moment, per un imprevist en la seva agenda.

Anna Medina, cap de la Colla de Geganters, va fer un repàs a la història de l'entitat i diversos membres van donar algunes pistes sobre els esdeveniments socioculturals que tindran una participació de l'entitat, com el Carnaval, la Mitja, Sant Joan, la Festa Major, la Marxa Popular o Sant Sadurní. De fet, el primer acte de la programació va ser la presència dels Gegants, el 5 de gener, en la Cavalcada dels Reis d'Orient. La colla també ha programat propostes que li són menys habituals com un Escape Room, un taller de capgrossos, una escola de cavallers i una passejada de 5 km fins a la casa on va néixer el personatge històric Bartomeu Sala, entre d'altres. La festa central de l'aniversari tindrà lloc a l'estiu. Dins de la programació també hi ha una exposició que es podrà veure el setembre a Can Saurina i un concurs geganter a Instagram.

Durant l'acte de dissabte, Ramon Altimira, fundador de les colles de gegants i diables, va regalar a l'entitat una escultura de ferro realitzada per ell mateix l'any 1991 amb l'anagrama de la colla.

Una mica d'història La Colla de Geganters de Montornès va néixer l'any 1989 a l'entorn de dues figures històriques: el pagès Bartomeu Sala i el veguer Pere Anton de Rocacrespa; dos personatges masculins que diferencien els Gegants de Montornès dels de la majoria de pobles que tenen parelles mixtes. La Dansa de la Batalla, que rememora la darrera batalla de la Guerra dels Remences lliurada a Montornès el 1485, és un altre tret diferencial de la colla montornesenca, que es repeteix cada any per Festa Major, amb la caiguda espectacular del gegant Pere Anton. Actualment s'estan fent les passes per tal que la Dansa de la Batalla i la Cremada de l'Ajuntament que duu a terme el Ball de Drac i Diables de Montornès, tinguin el reconeixement de Bé Cultural d'Interès Nacional per part de la Generalitat. Durant els darrers 30 anys, l'entitat ha anat incorporant noves figures i seccions i ha esdevingut un dels puntals festius i culturals de Montornès, així com un referent d'identitat del poble.

Arxivat a: Cultura i festes
Foto de família de la Colla de Geganters i els assistents a l'acte
Un moment de la presentació
A l'esquerre, Ramon Altimira i al mig, Anna Medina, amb l'escultura de l'anagrama de la colla
Balls i activitats a l'exterior de la Parròquia
.
Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Av. de la Llibertat, 2 - 08170 Montornès del Vallès

Tel: 93 572 11 70 - Fax: 93 568 27 62 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona