Unes dues-centes persones van participar diumenge en la visita al jaciment arqueològic de Can Tacó – turó d’en Roïna i al Turó de les Tres Creus inclosa a la ruta que proposa el cinquè fascicle de la col·lecció “Estimo Montornès”. Aquesta excursió, juntament amb diversos tallers romans celebrats dissabte han clos aquest cap de setmana el Cicle romà de Montornès.
La ruta és una de les propostes del cinquè fascicle de la col·lecció Estimo Montornès, dedicat als romans. Cada fascicle proposa una sortida amb pràctica de ruta, i en cada ocasió l’Ajuntament ha organitzat una excursió oberta a la població.
Dividits en grups, els participants van poder seguir les explicacions sobre les restes romanes de la fortificació militar o Castellum que hi havia al turó entre els segles I i II aC. Els assistents també van rebre un DVD elaborat pels Ajuntaments de Montornès i Montmeló, el Museu de Montmeló i l’ l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), amb informació sobre el jaciment i les descobertes que s’hi ha fet en els darrers anys. La ruta es va complementar amb una visita al mirador del Turó de les Tres Creus.
L’excursió ha estat el darrer acte del Cicle romà de Montornès, iniciat el passat mes de desembre.
Contes i tallers romans
També formant part del cicle, dissabte es van organitzar diversos tallers romans als Jardins de Can Xerracan i la presentació del conte Mandió i els elefants d’Annibal de l’escriptor local, Xavier Bertran. L’Ajuntament ha editat 1000 exemplars del conte infantil que ha estat il·lustrat per Àusias Bertran.
La presentació recreació del conte es va incloure en el taller de contes romans que va fer la Mercè Rubí. Entre les propostes de dissabte també hi va haver el taller de cuina “Romans a taula” a càrrec de KuanUmm i un taller de ceràmica romana a càrrec de l’artista local, Jordi Camprubí.
Els participants van poder fer i degustar receptes amb noms com “Sales rubricati conditi”, (les sals condimentades del Llobregat) o fer safates, copes i àmfores d’argila amb motius típics de l’època romana.
Recepta per fer "Sales rubricati conditi": Barrejar sal gruixuda (una culleradeta de postre) amb pebre (uns granets), comí (12 llavors), farigola, romaní, cerfull, marduix, orenga (un pessiguet de cadascuna), i una culleradeta de postres ben curullada i generosa de llavors d’api. Ficar-les dins un potet de vidre amb tapadora i abocar-hi a sobre oli d’oliva verge.