CONTACTAR | GUIA DE CARRERS | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip
Portada > Comunicació > Notícies > Una mirada al passat per conèixer l’evolució del paisatge agrari de Montornès

Una mirada al passat per conèixer l’evolució del paisatge agrari de Montornès

22/04/2021

Aquesta tarda el pati de Can Xerracan ha acollit l’acte de presentació del llibre “La transformació del paisatge agrari a Montornès del Vallès (1950-2015)”. La biòloga i geògrafa Èlia Montagud Blas ha elaborat el treball després de guanyar el Premi Montornès de recerca històrica 2016.

La col·lecció del Premi Montornès de recerca històrica creix amb un nou llibre. Es tracta de l’obra La transformació del paisatge agrari a Montornès del Vallès (1950-2015), un estudi que la biòloga i geògrafa Èlia Montagud Blas ha realitzat després de rebre la beca l’any 2016.

Seguint totes les mesures de seguretat per la Covid-19, al voltant de 30 persones han assistit a l’acte de presentació del llibre, celebrat aquesta tarda al pati de Can Xerracan. La trobada, emmarcada en la programació d’activitats de Sant Jordi, ha comptat amb la presència de l’autora; del director de l’Escola de Natura del Corredor, Joan Manel Riera; i de l’alcalde, José A. Montero. També hi han intervingut els veïns Josep Miralles i Filka Sekulova, així com les regidores de Medi Ambient i Cultura, Mar Garcia i Mercè Jiménez.

La publicació és una investigació basada en tècniques relacionades amb la fotografia aèria, el cadastre i els sistemes d’informació geogràfica que posa xifres per primera vegada a l’evolució dels usos i les cobertes del sòl montornesenc de les darreres dècades. Del predomini del paisatge agrari al boom dels habitatges, les urbanitzacions i la indústria.

Les persones interessades poden aconseguir-ne un exemplar a la paradeta que l’Arxiu Històric Municipal posarà demà a la plaça de Pau Picasso per un preu de 10 €. També podeu adquirir-ne un adreçant-vos a l’Arxiu (al carrer de la Pau número 10, enviant un correu electrònic a (Necessites javascript per veure aquest correu-e) o trucant als telèfons 93 114 90 07 i 93 572 11 70.

Podeu veure un vídeo promocional del llibre al canal de YouTube de l’Ajuntament de Montornès del Vallès.

Documentant la història del municipi

Des del 2002, la promoció de la recerca històrica local es materialitza amb la convocatòria de la Beca Montornès de recerca històrica. Té caràcter bianual i està dotada amb 6.000 euros i la possible publicació del treball resultant. El lliurament del premi coincideix amb la celebració de les festes de Sant Sadurní.

Amb el llibre La transformació del paisatge agrari a Montornès del Vallès (1950-2015), la col·lecció ha arribat als 10 volums publicats. El següent serà el corresponent al projecte guanyador de l’edició 2018: Cultures del treball i formes de participació ciutadana a Montornès del Vallès entre 1979 i 2008, de l’historiador i antropòleg Albert Farré Ventura.

L’Ajuntament va suspendre la convocatòria de la beca 2020 per la pandèmia.

Arxivat a: Cultura i festes, Patrimoni històric
Un moment de la presentació d'aquesta tarda al pati de Can Xerracan
Foto de família amb totes les persones que han intervingut a l'acte
Un moment de la presentació d'aquesta tarda al pati de Can Xerracan
La biòloga i geògrafa Èlia Montagud Blas, autora del treball
Venda de llibres al pati de Can Xerracan
Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Av. de la Llibertat, 2 - 08170 Montornès del Vallès

Tel: 93 572 11 70 - Fax: 93 568 27 62 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona