CONTACTAR | GUIA DE CARRERS | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip
Portada > Comunicació > Notícies > La torre del Telègraf i Mons Observans en les JEP 2018

La torre del Telègraf i Mons Observans en les JEP 2018

25/09/2018

El 13 i 14 d'octubre s'han programat activitats gratuïtes a la torre del Telègraf i al jaciment romà Mons Observans, en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni 2018. Hi haurà tallers i visites teatralitzades.

Montornès participa per onzè any consecutiu en les Jornades Europees del Patrimoni. En aquesta edició s'han programat visites teatralitzades a la torre del Telègraf, entre les 11 i les 13 h del 13 d'octubre. De la mà de personatges ambientats històricament, es podrà descobrir el funcionament de la torre i l'impacte que va tenir en la vida diària dels veïns i dels soldats que hi vivien. Durant les visites guiades d'aquest any s'exposaran les rèpliques gràfiques de dos soldats que complementen la museografia de l'espai.

D'altra banda, el 14 d'octubre, d'11 a 14 h, es realitzaran activitats al jaciment romà Mons Observans. En concret es duran a terme dos tallers familiars, un sobre la indumentària romana i un altre d'arqueologia. A les 12 h, hi haurà una visita teatralitzada al recinte amb la participació de la confraria d'Armats i Vestes de Martorelles. Totes les activitats són gratuïtes. Per participar en els tallers cal inscriure's prèviament al web monsobservans.cat

Dos elements patrimonials rellevants 

La torre del Telègraf i Mons Observans, juntament amb el castell de Sant Miquel o el refugi antiaeri de ca l'Arnau, constitueixen un conjunt patrimonial d'especial rellevància en la història del municipi. 

A mitjans del segle XIX, la torre del Telègraf de Montornès formava part de la línia de telegrafia òptica Barcelona-Vic, utilitzada per a les comunicacions militars en el marc de la II Guerra Carlina. Passat aquest període, i durant 140 anys, l'edificació va estar abandonada. L'any 2007 l'Ajuntament va emprendre les tasques d'excavació, restauració i museïtzació del conjunt, que van culminar el 2013. Des de llavors s'hi ha dut a terme activitats culturals i de divulgació. 

L'assentament romà de Mons Observans, per la seva banda, és un del jaciments més transcendents per comprendre el procés de romanització a Catalunya. Data del darrer terç del segle II aC. L'any 2008 el Consell de Govern de la Generalitat de Catalunya va declarar l'assentament Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) en la categoria de zona arqueològica. El conjunt museístic del Parc Arqueològic i Natural de Can Tacó - Turó d'en Roina Mons Observans es va inaugurar el 2012 i manté una programació estable d'activitats. L'espai és un referent per a l'estudi i la recerca històrica.

Arxivat a: Cultura i festes, Patrimoni històric
Interior de la torre del Telègraf (Foto: Dept. Mpal. de Patrimoni)
Teatralització històrica a la torre del Telègraf
Aparell per transmetre senyals òptiques
Visita teatralitzada al jaciment
Vista aèria del jaciment (Imatge facilitada per l'Estudi d'Arquitectura Toni Gironès)
Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Av. de la Llibertat, 2 - 08170 Montornès del Vallès

Tel: 93 572 11 70 - Fax: 93 568 27 62 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona