CONTACTAR | GUIA DE CARRERS | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip
Portada > Comunicació > Notícies > L’Arxiu restaura el padró de cèdules personals de 1925

L’Arxiu restaura el padró de cèdules personals de 1925

10/09/2018

El document restaurat és un lligall de 56 pàgines amb la llista de persones majors de 14 anys amb identificació personal del poble. Durant els darrers anys, l'Arxiu, ha dut a terme diverses campanyes per recuperar documents antics del poble i preservar-los per al futur.

L’Arxiu Municipal ha completat una nova campanya de restauració documental. Aquesta vegada ha estat un padró de cèdules personals de 1925 que es trobava amb pèrdues de suport a causa dels atacs, de fa molts anys, de tèrmits.

Es tracta d’un lligall de 56 pàgines, que recull de forma manuscrtira la llista de persones de Montornès, homes i dones majors de 14 anys, que obtenien la cèdula, el document d’identificació personal equivalent a l’actual DNI. Hi figuren 781 persones i l’impost per la tramitación de la cèdula, que va suposar un ingrés anual de 904 pessetes. S’hi consignen el nom i l’adreça de les persones, el lloc de naixement, l’edat i la professió, a banda del preu de la taxa a pagar.

El document tenia brutícia superficial, una galeria provocada per tèrmits a la part inferior central i altres pèrdues de suport als extrems dels fulls. 

La intervenció, que s’ha fet al taller de Berta Blasi, ha consistit en un procés de neteja mecànica en sec, el numerat i desmuntat de l’enquadernació, la consolidació d’estrips i llacunes i el recosit final.

El cost de l’actuació ha estat de 292 € i ha comptat amb un ajut de 192 € de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona. 

La restauració documental, una feina continuada

En els darrers anys l’Arxiu ha restaurat, entre d’altres, la primera llicència d’obres que es va donar al poble, que data de 1930, les variacions del cadastre de les finques rústiques des de 1945 a 1964, els registres fiscals dels solars i edificis que hi havia l’any 1893, els padrons d'habitants de 1920, 1924, 1930, 1940 i 1945 i alguns expedients com el del cementiri civil de l’any 1940. Entre les restauracions documentals realitzades també hi ha la de cinc expedients de quintes dels anys 1916 a 1919 i 48 pergamins del fons de Can Masferrer, d’entre els segles XV i XIX.

Al 2014 es van restaurar quatre plànols dels més antics que es conserven al poble. El de l’edifici de la plaça de Pintor Mir (1884), un projecte d’urbanització de la zona de can Xec (1933) i l’avantprojecte d’urbanització de la finca rústica de la Torre o Manso Calders (1932).

Arxivat a: Patrimoni històric
Padró de cèdules personals de 1925
L'abans i el després de la restauració
El document restaurat
Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Av. de la Llibertat, 2 - 08170 Montornès del Vallès

Tel: 93 572 11 70 - Fax: 93 568 27 62 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona