CONTACTAR | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip
Portada > Comunicació > Notícies > 73 accions al PAESC per reduir les emissions de CO2 a la meitat l’any 2050

73 accions al PAESC per reduir les emissions de CO2 a la meitat l’any 2050

02/11/2022

El procés de participació ciutadana impulsat per a l’elaboració del PAESC ha recollit una cinquantena de propostes incorporades al document final. Entre les accions previstes hi ha la redacció d’una Ordenança per a l’estalvi d’aigua i d’un Pla director del verd urbà, la implantació d’instal·lacions solars fotovoltaiques a cobertes públiques o el disseny de campanyes per sensibilitzar la ciutadania.

El procés d’elaboració del Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC) de Montornès ha arribat a la seva fi en els darrers dies amb el segon taller ciutadà. Una vintena de persones han assistit a la trobada realitzada al Teatre Margarida Xirgu per conèixer l’informe amb el contingut final del document. La reunió ha comptat amb les intervencions de la regidora de Medi Ambient, Mar García, i de Carla Garcia i Arnau Esparza de l'Estudi Ramon Folch i Associats.

Mitjançant un primer taller participatiu celebrat el 29 de setembre (que va comptar amb una trentena de participants), una sessió amb el Consell d’Infants del 18 d’octubre, i la plataforma participa311 s’han recollit 46 propostes que s’han incorporat al total de 73 accions que finalment composen el PAESC. Si s’aconsegueixen dur a terme el total de les actuacions, es calcula que l’any 2050 a Montornès s'hauran reduït les emissions de CO2 en un 58 % respecte al 2005.

Actuant sobre sis eixos bàsics

Les accions integrades al PAESC estan repartides en sis eixos: Transició energètica, Mobilitat sostenible, Gestió eficient de l’aigua, Residu zero, Infraestructura verda i biodiversitat, i Governança i reducció del risc.

L’apartat de Transició energètica recull 29 iniciatives entre les quals hi ha la implementació d’instal·lacions solars fotovoltaiques a cobertes públiques, la redacció d’un Pla Director d’Equipaments municipals que endreci els espais per ràtios de consum energètic i contempli millores, o el foment de les comunitats energètiques entre equipaments, empreses i habitatges.

Pel que fa a l’eix de la Mobilitat sostenible, s’han recollit 17 accions com la promoció del Carsharing entre particulars, la implantació d’una llançadora d’autobús entre l’estació de tren de Montmeló i el nucli urbà de Montornès, o l’aposta pels Plans de Desplaçaments d’Empresa (PDE) inclosos en les administracions.

L’àmbit de Residu Zero contempla 4 accions entre les quals hi ha el llançament d’una campanya per promoure la compra a granel, el producte de proximitat i la substitució de les bosses d’un sol ús.

Pel que fa la Gestió eficient de l’aigua, una de les 6 actuacions més destacades per part de la ciutadania és la redacció d’una Ordenança per a l’estalvi d’aigua. Durant el 2022 s'ha treballat la normativa per tal de poder ser aprovada el 2023 i serà d’aplicació  en edificacions i construccions noves, incloent-hi les sotmeses a rehabilitació i/o reforma integral, canvi d’ús de la totalitat o part de l’edifici o construcció. Un exemple seria l’habilitació d’un sistema per a la reutilizació d’aigua sobrant de piscines en la construcció de nous edificis.

L’eix Infraestructura verda, espais naturals i biodiversitat recull 13 propostes com l’elaboració d’un Pla director del verd urbà, i mesures com reduir la calor a través de la plantació de més arbrat que generi ombra i impulsar la gestió forestal sostenible.

Finalment, a l’apartat Governança i reducció del risc es preveuen 4 accions més centrades en una estratègia de difusió i implicació ciutadana envers l’emergència climàtica a través de la millora de la comunicació.

Informació i atenció a través de l’Oficina d’Acció Climàtica Coincidint amb la Setmana de l’Energia, l’Ajuntament va anunciar la creació d’una Oficina d’Acció Climàtica a Montornès que també està inclosa en el PAESC. A l’espai s’assessorarà el veïnat sobre qüestions com la instal·lació de plaques solars, les bonificacions mediambientals o la reducció de la factura elèctrica. Per fer ús del servei cal adreçar-se a l’Oficina d’Atenció Ciutadana a través del correu electrònic (Necessites javascript per veure aquest correu-e), els telèfons 93 572 11 70 i 93 568 81 27 o presencialment amb cita prèvia al web montornes.cat/citaprevia.

 

Arxivat a: Medi Ambient
La regidora de Medi Ambient, Mar García, amb els consultors Carla Garcia i Arnau Esparza de Ramon Folch i Associats.
Un moment del taller de retorn del PAESC.
Sessió participativa sobre el PAESC amb el Consell d'Infants (18/10/2022)
Dinàmiques participatives del primer taller del PAESC celebrat el 29 de setembre
Dinàmiques participatives del primer taller del PAESC celebrat el 29 de setembre
Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Av. de la Llibertat, 2 - 08170 Montornès del Vallès

Tel: 93 572 11 70 - Fax: 93 568 27 62 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona