CONTACTAR | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip
Portada > Comunicació > Notícies > La Lira, protagonista d'un dels reportatges de la revista Vallesos

La Lira, protagonista d'un dels reportatges de la revista Vallesos

18/07/2016

L’arxiver municipal, Nicolau Guanyabens, i Joan Viñallonga, veí del poble, han recordat la trajectòria de la Societat Coral La Lira al darrer número d'aquesta revista de reconegut prestigi cultural.

Més d’un segle després de la seva fundació, la Societat Coral La Lira segueix sent un referent cultural a Montornès i a la comarca. Així ho han expressat l’arxiver municipal, Nicolau Guanyabens, i Joan Viñallonga, veí del poble, els quals han fet un repàs a la història de l’entitat en un article escrit a la revista Vallesos.

Aquesta publicació semestral de gran pes en l'àmbit cultural, dedica el seu últim número, l’onzè, als ateneus i casinos vallesans com a elements impulsors d’activitats socioculturals, lúdiques i esportives. 

Més de 100 anys sent l’ànima del poble

Fundada l’any 1907, la Societat Coral La Lira funciona actualment com a cor. A banda de la tradicional cantada de caramelles, cada any ofereix concerts per Nadal i Sant Sadurní alhora que organitza la cantada d’havaneres, un acte que enguany fa trenta anys que se celebra al poble.

L’entitat neix com a un cor d’homes que interpretaven cançons populars del repertori claverià. El grup es va consolidar de tal manera que, al 1916, va participar a l’homenatge que es va fer a Barcelona en honor del fundador de les societats corals, Josep Anselm Clavé i, fins i tot, va ser convidat a fer una cantada davant el Rei d’Espanya, Alfons XIII, l’any 1926 a Granollers. A més, al 1933 es va formar un orfeó i es van incorporar veus femenines a la coral.

No tot era música però, doncs els membres de la Societat Coral La Lira també van crear un grup escènic que va impulsar la representació dels Pastorets i, a mitjans de segle, la creació d’una Colla de Ball de Gitanes que l’any 1979 va actuar a Frankfurt (Alemanya).

La Lira també va tenir un pes important en l’àmbit de l’esport i l’oci. La pavimentació de la pista, al 1969, va potenciar la pràctica de l’esport i va fer del futbol, l’handbol, el ping-pong, el tennis, el bàsquet, la petanca i els escacs activitats habituals. Es televisaven els partits de futbol i es projectava cinema.

Desprès de la Guerra Civil l’entitat va trigar uns anys a recuperar el moviment dels primers anys, però la inauguració de les noves instal·lacions, l’any 1978, va obrir un dels seus períodes més actius.

La Lira al 4t documental Parlem de Montornès

Des dels primers anys, la Societat Coral La Lira va liderar l’organització de les festes tradicionals del poble, com Sant Isidre, Carnestoltes, Sant Sadurní o la Festa Major, entre d’altres.

És per això que l’entitat té una presència important en el quart documental de la sèrie Parlem de Montornès. Memòria del segle XX, publicat a l’abril. El film, promogut per l’Arxiu Històric Municipal i la Biblioteca, retrata la societat, les festes i les tradicions del Montornès de mitjans del segle XX.

Arxivat a: Cultura i festes
El Cor de la Lira a la inauguració del nou local, any 1933 (Autor. Sadurní Blanchar. AMMV)
La Coral La Lira a Frankfurt, l'any 1979. Autor: AMMV. Col·lecció Joan Viñallonga.
Concert de Festa Major de la Coral La Lira, novembre 2015. Autor: J.A Jiménez.
Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Av. de la Llibertat, 2 - 08170 Montornès del Vallès

Tel: 93 572 11 70 - Fax: 93 568 27 62 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona