La campanya #SomExemple recorda als establiments la prohibició de vendre begudes alcohòliques a menors de 18 anys i les multes que pot comportar l'incompliment de la norma. L'Ajuntament també ha dut a terme formació sobre la dispensació responsable d’alcohol i seguretat alimentària per a les entitats que tenen barres al seu càrrec durant la festa.
Els departaments municipals de Convivència i Civisme, de Salut Pública, de Participació Ciutadana i el Pla Crític de la Mancomunitat del Galzeran han dut a terme accions de prevenció i sensibilització sobre el consum d’alcohol abans de la Festa Major 2025.
Professionals d'aquests departaments s'han adreçat als establiments de restauració i les botigues d’alimentació del poble, i els han facilitat cartells informatius i distintius de la campanya #SomExemple per col·locar a l’entrada dels negocis.
Durant les visites s'incideix en qüestions com la prohibició de vendre alcohol a menors de 18 anys i es recorden les sancions previstes per la legislació en cas d'incompliment, que inclouen multes d'entre d’3.005 i 15.025 euros. També es recomana evitar les begudes envasades en vidre durant les celebracions i promoure la hidratació a través del consum d’aigua. La campanya compta amb la participació de 54 establiments de restauració i 11 botigues d’alimentació de Montornès.
Les entitats, compromeses amb el consum responsable
En els darrers dies un total de 37 membres d'una quinzena d’associacions locals han seguit un curs sobre dispensació responsable d’alcohol i seguretat alimentària.
Professionals del Departament municipal de Salut Pública i del Pla Crític han impartit la formació a l’Hotel d’Entitats. S'ha adreçat, especialment, a les entitats que tindran barres al seu càrrec durant la Festa Major.
Durant la sessió, s'han tractat aspectes com la normativa referida a la dispensació d'alcohol, la manera de muntar el servei de bar atenent criteris d'higiene i seguretat alimentària, les normes bàsiques de manipulació d'aliments i els sistemes de control pel que fa a temperatures, traçabilitat i control d'al·lèrgens, entre d'altres.