CONTACTAR | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip
Portada > Comunicació > Notícies > El projecte “Llegim el riu” arriba a Montornès per apropar la ciència a la ciutadania

El projecte “Llegim el riu” arriba a Montornès per apropar la ciència a la ciutadania

18/03/2024

La Biblioteca i el Departament municipal de Medi Ambient s'han adherit a la iniciativa, que inclou dues sortides al riu Mogent per fer una observació de l’ecosistema fluvial i plantejar propostes de millora per a aquell espai. La primera excursió serà el 12 d’abril. Per assistir-hi cal fer la inscripció prèviament a la Biblioteca.

El tram del riu Mogent que passa per Montornès serà l’escenari d’una nova acció mediambiental gràcies al projecte “Llegim el riu”, que combina ciència ciutadana i recerca ecològica als rius. La Biblioteca i el Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament s’han adherit a aquesta iniciativa de la Diputació de Barcelona que compta amb la coordinació del grup de recerca FEHMlab de la Universitat de Barcelona i amb la col·laboració de l’associació Hàbitats i la Fundació Rivus.

A través del projecte, el veïnat té l’oportunitat d’observar els ecosistemes fluvials amb el guiatge de persones expertes, així com consensuar recomanacions de polítiques públiques per a la gestió i conservació de l’entorn.

La primera fase serà el 12 d’abril amb una sortida al riu en què les persones assistents prendran mostres per després identificar-les a través d’una app per a dispositius mòbils. L’expedició, prevista al tram que hi ha entre el pont de l’av. de la Llibertat i la passera de Montornès Nord, comptarà amb l’acompanyament de personal tècnic del grup de recerca FEHMlab, que proporcionarà els materials necessaris per a les tasques establertes. La comitiva sortirà a les 16.15 h de la Biblioteca.

Les places per participar en l’excursió estan limitades a 15. Es poden formalitzar a la Biblioteca de Montornès de manera presencial, trucant al 93 568 65 30, escrivint a (Necessites javascript per veure aquest correu-e) o bé a través dels perfils de Facebook i Instagram de la Biblioteca.

Un projecte a llarg termini

Després de la sortida al riu del 12 d’abril s’ha previst una sessió per analitzar les dades recollides (cap al maig) i una sessió de retorn el 24 de juny per presentar els resultats i proposar accions municipals. Després de l’estiu, durant el setembre, es durà a terme una altra sortida al riu amb les seves respectives sessions de treball en els mesos següents, fins arribar a la sessió de tancament de l’edició, prevista durant el gener de 2025.

La fragilitat de l’ecosistema del riu Mogent

El Mogent és un riu de règim mediterrani que neix a la Serra del Corredor i flueix cap a la plana del Vallès després de drenar part del Parc del Montnegre i El Corredor i el Massís del Montseny. A la part mitjana i baixa, en transcórrer per un territori densament poblat i industrialitzat, pateix impactes com abocaments d’aigües residuals tractades, extraccions d’aigua, endegament de lleres i presència d’espècies exòtiques i invasores, aspectes que poden afectar negativament al seu estat ecològic.

El tram de Montornès triat per fer l’anàlisi ha estat sotmès a diverses actuacions de millora i restauració. També ha estat l’escenari d’activitats educació ambiental com caminades, recollides de residus amb voluntariat, plantacions d’arbrat amb les escoles i itineraris de descoberta. A més, l’Ajuntament ha demanat una nova subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigua per promoure una actuació d’eradicació de canya americana.

Arxivat a: Cultura i festes, Medi Ambient
Imatge del projecte.
Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Av. de la Llibertat, 2 - 08170 Montornès del Vallès

Tel: 93 572 11 70 - Fax: 93 568 27 62 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona