CONTACTAR | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip
Portada > Comunicació > Notícies > Nou espai de dol perinatal al cementiri

Nou espai de dol perinatal al cementiri

29/03/2023

Es tracta d’un espai on poder recordar de manera íntima i tranquil·la els fills i filles que van marxar massa d’hora, en període gestacional, perinatal i neonatal.

Aquest dimecres s’ha presentat l’espai de dol perinatal que s’ha habilitat al cementiri de Montornès. L’Ajuntament, amb l’Associació A Contracor, han dissenyat un lloc que pretén donar visibilitat a aquestes pèrdues sovint oblidades, però que deixen un buit tan important en les famílies.

L’espai està presidit per un mural de papallones liles emprenent el vol a l’entorn d’un fragment del poema “El centre de la pedra”, d’Anna Gual. A tocar, hi ha un petit jardí amb elements simbòlics que inclouen un monòlit amb una placa de l’Associació A Contracor, un auró japonès i una delimitació amb pedres blanques i escorça. Properament s’hi ubicaran elements on poder seure. 

L'acte ha comptat amb la presència de l’alcalde, José A. Montero, de representants de l’Associació A Contracor i del servei de suport emocional del Centre d’Atenció Primària. Durant l’acte s’ha llegit el poema sencer “El centre de la pedra”, d’Anna Gual, i “Llàgrimes”, de Richard Braungart, i s’ha pogut escoltar al piano "Somni d'amor", de Liszt, i "Nocturn en mi menor", de Chopin, interpretades per Óscar Martínez, alumne de l’Escola Municipal de Música. 

Sensibilitat i comprensió amb el patiment de les famílies 

La creació de l’espai de dol perinatal és el gest més recent que s’ha dut a terme des del Consistori per acompanyar les famílies que han perdut un fill en aquestes etapes que van des de la gestació i el part fins a uns dies després del naixement.

Abans d'això, el 3 de novembre, el Ple municipal va aprovar una moció per al reconeixement i l’acompanyament en el dol gestacional, perinatal i neonatal.

Aquell mateix mes, el dia 17, Montornès es va sumar a la commemoració del Dia Internacional de la Prematuritat, il·luminant de color lila equipaments culturals i patrimonials. D’aquesta manera el Consistori se solidaritzava amb el patiment, l’angoixa i la incertesa que representa l’arribada al món d’un infant abans d’hora, especialment en els casos de prematuritat extrema.

Arxivat a: Ajuntament, Ciutadania
Mural de l'espai de dol perinatal
Interpretació d'una de les peces musicals per part de l'alumne de l'Escola Municipal de Música, Oscar Martínez
Intervenció de l'alcalde, José A. Montero, a l'acte
Parlament de Ginesta Urbano, presidenta de l'associació A contracor
Estels per donar visibilitat als fills a les filles que van marxar
.
Petit monòlit amb una placa de l'associació A contracor
Al petit jardi de l'espai, hi ha una estatua Jizo (deïtat budista protectora dels més vulnerables)
Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Av. de la Llibertat, 2 - 08170 Montornès del Vallès

Tel: 93 572 11 70 - Fax: 93 568 27 62 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona