CONTACTAR | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip
Portada > Comunicació > Notícies > Conservant el passat de Montornès amb la restauració de documents antics

Conservant el passat de Montornès amb la restauració de documents antics

01/09/2022

L’Arxiu Històric Municipal ha promogut la restauració de dos expedients del fons del Jutjat de Pau que daten de 1893 i 1931, així com dos pergamins del fons de Manso Calders que es remunten a 1549 i 1607.

Anualment, l’Arxiu Històric Municipal destina recursos a la restauració de documents amb l’objectiu d’evitar-ne el deteriorament i facilitar-ne la lectura a les persones usuàries. L’acció més recent ha inclòs la recuperació de dos expedients i dos pergamins.

Els dos expedients pertanyen al fons del Jutjat de Pau, ingressat a l’Arxiu. Un d’ells és l’acta completa de les eleccions municipals de l’abril de 1931, que van donar pas a la proclamació de la II República, mentre que l’altre és l’expedient del Consell de Família creat el 1893 per autoritzar el matrimoni d’un jove orfe de 20 anys. Els documents estaven afectats per taques i despreniment en els marges per humitats.

Pel que fa als dos pergamins, formen part del fons de Manso Calders, antiga masia que actualment és una de les dependències de l’Institut Vinyes Velles. El primer dels pergamins correspon a la família Valencià i detalla la venda d’un censal de 1549. El segon recull un dels capítols matrimonials de la família Llunell, l’any 1607. En aquest cas, els pergamins patien brutícia superficial, incrustacions, taques d’orígens diferents, estrips, pèrdues de suport i plecs marcats.

La restauradora Clara Alibés ha realitzat els treballs, que han tingut un cost de 1.166 euros.

Arxivat a: Cultura i festes
Un dels dos pergamins, després de la restauració.
Un dels dos pergamins, abans de la restauració.
L'expedient sobre les eleccions municipals de l’abril de 1931, després de la restauració.
L'expedient sobre les eleccions municipals de l’abril de 1931, abans de la restauració.
L’expedient del Consell de Família per autoritzar el matrimoni d’un jove de 20 anys, després de la restauració.
L’expedient del Consell de Família per autoritzar el matrimoni d’un jove de 20 anys, abans de la restauració.
Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Av. de la Llibertat, 2 - 08170 Montornès del Vallès

Tel: 93 572 11 70 - Fax: 93 568 27 62 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona