CONTACTAR | GUIA DE CARRERS | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip
Portada > Comunicació > Notícies > Salut Pública investiga l'origen d'un brot de legionel·losi declarat a Montmeló i Montornès del Vallès

Salut Pública investiga l'origen d'un brot de legionel·losi declarat a Montmeló i Montornès del Vallès

18/11/2021

Com a mesura cautelar, des del mateix moment d’inici de les inspeccions s’ha ordenat la neteja i desinfecció de xoc de tots els circuits implicats en la investigació dels quals s’ha recollit les mostres, tot esperant que es tinguin els resultats analítics pendents que orientin sobre la font d´infecció del brot.

El Servei de Vigilància Epidemiològica del Vallès Occidental i Vallès Oriental i el Servei de Salut Pública del Vallès Oriental de la Subdirecció Regional de Salut Pública a Barcelona, en col·laboració amb els ajuntaments de Montmeló i Montornès del Vallès, estan investigant un brot de legionel·losi que s’ha produït durant les dues darreres setmanes en aquests municipis, a la comarca del Vallès Oriental.

Des del 5 fins al 18 de novembre de 2021 s’han detectat 26 casos. Els casos han iniciat símptomes entre el  5 al 15 de novembre.

Dels 26 casos, 10 no van requerir ingrés hospitalari, 2 casos van requerir ingrés però ja han estat donats d’alta i 14 casos continuen encara ingressats. Els afectats són 19 homes i 7 dones d’entre 37 i 92 anys. Tots els casos han tingut exposició als municipis de Montmeló o Montornès del Vallès.

Els casos s’han declarat entre el dilluns 15 i el dijous 18 de novembre, a partir de la consulta a urgències hospitalària o ambulatòria i confirmació del diagnòstic. Tant la investigació epidemiològica com la investigació ambiental s’han iniciat al mateix dia que s’ha declarat el brot, recollint la informació clínica i epidemiològica necessària per delimitar on han pogut contagiar-se i duent a terme inspeccions a les instal·lacions de risc dels dos municipis, com ara instal·lacions industrials de torres de refrigeració d’aigua, i altres, i recollida de mostres d’aigua d’aquestes instal·lacions per analitzar.

Com a mesura cautelar, des del mateix moment d’inici de les inspeccions s’ha ordenat la neteja i desinfecció de xoc del tots els circuits implicats en la investigació dels quals s’ha recollit les mostres, tot esperant que es tinguin els resultats analítics pendents que orientin sobre la font d´infecció del brot.

No es pot descartar, a data d’avui, que puguin aparèixer més afectats en els propers dies atès que el període d’incubació de la malaltia pot ser fins a catorze dies.

S’han reforçat tant les activitats de vigilància epidemiològica com d’investigació ambiental, i s’ha informat a tots els centres hospitalaris de la zona així com els centres d’atenció primària.

Informació útil per a la ciutadania

  • La legionel·losi es contagia per inhalació d’aigua polvoritzada o aerosols.
  • Les persones que tenen més risc són les fumadores, les que pateixen malalties cròniques que afectin al sistema immunitari, i les d’edat avançada.
  • La legionel·losi no es transmet d’una persona a una altra.
  • Es pot beure sense cap perill l’aigua d’abastament públic, tant dels domicilis particulars com de les fonts públiques.
  • Es pot fer servir l’aigua d’abastament públic per a la higiene personal i per cuinar.

(Informació: Agència de Salut Pública de Catalunya)

Arxivat a: Ajuntament, Ciutadania, Promoció de la Salut
.
Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Av. de la Llibertat, 2 - 08170 Montornès del Vallès

Tel: 93 572 11 70 - Fax: 93 568 27 62 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona