CONTACTAR | GUIA DE CARRERS | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip
Portada > Comunicació > Notícies > La Torre Sola de Montornès, al Museo del Prado

La Torre Sola de Montornès, al Museo del Prado

04/12/2019

Fins al 12 de gener es pot veure al Museo del Prado de Madrid una obra del pintor Joaquim Mir en què s'hi veu un paisatge de Montornès, prop de la casa coneguda com a Torre Sola. El Servei de Patrimoni municipal i l’Arxiu Històric han col·laborat amb els tècnics del Prado per identificar i documentar el lloc.

El Museo del Prado de Madrid ha ingressat una obra del pintor Joaquim Mir en què s’hi veu representat un paisatge d’arbres i arbustos prop de la casa coneguda com a Torre Sola de Montornès.

Es tracta d’un quadre pintat a l’oli que forma part d’un conjunt d’onze obres de diversos autors que el col·leccionista Hans Rudolf Gerstenmaier ha donat al Prado. Les pintures romandran exposades al públic fins al 12 de gener de 2020. El catàleg de l’exposició recull diverses fotografies del quadre, les dades tècniques i una ressenya, signada per l'expert Pedro J. Martínez Plaza.

Entre 1914 i 1921, Joaquim Mir va viure a Mollet i se sap que sovint s’instal·lava a Montornès uns dies per pintar personatges i paisatges. La major part dels indrets que apareixen als quadres, però, són de difícil localització per la manca d’elements visuals distintius. 

El Servei de Patrimoni municipal i l’Arxiu Històric han col·laborat amb els tècnics del Prado per identificar el lloc representat al quadre. Ho han fet aportant la reproducció d'una postal de Lucien Roisin de principis de segle XX en la qual s’hi veu clarament com era aleshores l’edifici de Torre Sola.
En aquell moment l'edificació, situada cap al vessant de la muntanya del castell, era una torreta aïllada. Aquest emplaçament li va donar el nom que ha mantingut fins a l'actualitat, tot i que el seu aspecte ha variat molt al llarg dels anys.

Arxivat a: Patrimoni històric, Cultura i festes
Quadre de Joaquim Mir. Imatge extreta del catàleg publicat pel  Museo del Prado “Donación Hans Rudolf Gerstenmaier”.
El catàleg de l'exposició amb les reproduccions del quadre i de la imatge aportada per l'Arxiu Històric de Montornès
Detall de la postal de Lucien Roisin aportada per l'AMMV
Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Av. de la Llibertat, 2 - 08170 Montornès del Vallès

Tel: 93 572 11 70 - Fax: 93 568 27 62 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona