Durant el darrer semestre, l’Ajuntament ha dut a terme actuacions de control i prevenció a 90 establiments d’alimentació del poble. Per ampliar els coneixements de les persones manipuladores d’aliments s’han ofert dues formacions específiques en diversos idiomes.
El Departament municipal de Salut Pública ha reforçat les actuacions de control i prevenció en matèria de seguretat alimentària recollides en el Pla Local de Salut. En els darrers 6 mesos, s’han realitzat 90 inspeccions a establiments minoristes d’alimentació, de les quals 47 han estat primeres visites i 43 han esdevingut segones actuacions derivades de les iniciades l’any passat.
Durant les visites es valoren aspectes com l’estat de l’establiment, les bones pràctiques pel que fa a la manipulació d’aliments i els plans d’autocontrol. Si es detecten qüestions a esmenar, els i les responsables del comerç les han de resoldre abans d’una segona inspecció programada. L’objectiu és detectar, controlar i prevenir possibles riscos sanitaris i garantir la seguretat dels productes subministrats.
Un cop acabades les 90 tasques de vigilància, 5 establiments han hagut de tancar temporalment fins a la resolució de les deficiències que s’hi van detectar. Tots han reobert després d’acreditar el compliment de les mesures correctores.
L’Ajuntament continuarà amb les inspeccions durant el 2026 fins a assolir la totalitat dels establiments del poble.
Més aprenentatges per a les persones manipuladores d’aliments
Paral·lelament a les inspeccions, en els darrers mesos el Departament municipal de Salut Pública ha promogut dues formacions adreçades a les persones manipuladores d’aliments. Concretament, se n’ha ofert una en català per a establiments de bar i restauració, mentre que l’altra ha estat en urdu, orientada a establiments gestionats per persones d’origen pakistanès. Un total de 29 persones han seguit les sessions.
A més, a partir del gener es durà a terme un nou cicle formatiu amb classes en català, xinès i àrab, en aquest cas adreçades a botigues d’alimentació i bars o restaurants regentats per persones d’origen xinès i àrab.