CONTACTAR | GUIA DE CARRERS | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip
Portada > Comunicació > Notícies > Homenatge emocionat als morts montornesencs en camps del nazisme

Homenatge emocionat als morts montornesencs en camps del nazisme

14/04/2021

Des d'aquest 14 d'abril a la plaça de la República hi ha tres llambordes Stolpersteine amb els noms de Josep Viñallonga Plana i dels germans Marià i Joan Clivillers Juan, morts en camps de concentració nazis. L'acte de col·locació de les pedres ha coincidit amb el 90è aniversari de la proclamació de la II República.

Aquest dimecres s'han col·locat tres pedres de topada o Stolperteine a la plaça de la República en record i homenatge als deportats montornesencs morts en camps del nazisme.

L'acte ha comptat amb la presència del president d’Amical Mauthausen, Enric Garriga; del cap del programa de Memòria Democràtica de la Diputació de Barcelona, Francesc Xavier Menéndez; del Cap de l'Àrea de Continguts del Memorial Democràtic de la Generalitat, Oriol Dueñas; i de l'alcalde de Montornès, José A. Montero. També hi han intervingut familiars de Josep Viñallonga Plana i dels germans Marià i Joan Clivillers Juan, els tres montornesencs que van fugir als camps de refugiats del sud de França el 1939 i van acabar deportats i morts en camps de concentració nazis.

A més, l'acte ha comptat amb la lectura de textos amb dades sobre els tres veïns a càrrec del president del Centre d'Estudis de Montornès del Vallès, Sergio Arévalo, i d'un poema de la mà de l'actriu i escriptora Reyes Barragán. L'exalumna de l'Institut Vinyes Velles Andrea Hidalgo, qui va realitzar el treball de recerca sobre els deportats montornesencs l'any 2016, també ha parlat en un moment de la trobada. En el transcurs de l'acte, tres alumnes de l'Escola Municipal de Música han interpretat tres peces amb els seus violoncels. 

La col·locació d'aquestes llambordes, obra de l'escultor alemany Gunter Demnig, havia quedat posposada diverses vegades a causa de les restriccions de la Covid-19.

Les tres Stolperteine romandran a un espai proper a l'escultura Memòria històrica, de l'artista Josep Plandiura, instal·lada l'any 2018 també a la plaça de la República en record dels montornesencs morts o desapareguts en la Guerra Civil, als camps de refugiats i als camps d’extermini del nazisme.

Cada llamborda, un clam de respecte i dignitat 

Les llambordes de l'artista alemany Gunter Demnig han esdevingut un reconeixement simbòlic internacional a les víctimes de l’Holocaust nazi. Són peces quadrades gravades amb les dades de les persones deportades i s'acostumen a col·locar en el paviment davant de les cases on van viure abans d’haver de deixar el seu poble. 
En alemany Stolpersteine significa «pedres que fan ensopegar» i volen servir per homenatjar les víctimes amb la pretensió d’esdevenir eina per a l’educació per la pau i la llibertat. Cada llamborda és única i s’elabora de manera artesanal. Hi ha més de 75.000 Stolpersteine distribuïdes per més de 1.800 poblacions d’una vintena de països europeus. Navàs va ser la primera localitat de la península a posar-ne una, l’any 2015. Fins ara, a Catalunya hi ha instal·lades un total de 148.

Arxivat a: Patrimoni històric, Cultura i festes
Un moment de l'acte de col·locació de les llambordes Stolpersteine a la plaça de la República
Un moment de l'acte de col·locació de les llambordes Stolpersteine a la plaça de la República
Familiars dels montornesencs deportats i morts als camps del nazisme
Representants de l'Ajuntament de Montornès, la Generalitat, la Diputació i l'Amical Mauthausen
Participants en l'acte de col·locació de les llambordes Stolpersteine a la plaça de la República
La regidora de Cultura, Mercè Jiménez, i l'alcalde, José A. Montero, lliuren roses i llambordes als familiars de les víctimes
Familiars de les víctimes passen la llamborda a un operari de la Brigada que les ha col·locat
Alumnes de violoncel de l'Escola Municipal de Música han tocat tres peces al llarg de l'acte
Les tres llambordes abans del moment de la col·locació
Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Av. de la Llibertat, 2 - 08170 Montornès del Vallès

Tel: 93 572 11 70 - Fax: 93 568 27 62 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona