CONTACTAR | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip
Portada > Comunicació > Notícies > L’Arxiu Històric Municipal col·labora en l’exposició virtual sobre la 100a Volta Ciclista a Catalunya

L’Arxiu Històric Municipal col·labora en l’exposició virtual sobre la 100a Volta Ciclista a Catalunya

31/03/2021

Un total de 41 arxius d’arreu de Catalunya, entre ells el de Montornès, han aportat imatges a la mostra fotogràfica “La Volta: 100 anys de ciclisme i arxius”. A l’apartat de l’etapa 7 hi ha exposades una desena d'instantànies sobre el pas de la cursa pel municipi i l'afició al ciclisme.

L’emblemàtica Volta Ciclista a Catalunya celebra 100 anys d’història i per això la Xarxa d’Arxius Comarcals de Catalunya, en el marc del projecte Fem Esport / Fem Arxiu, ha promogut una exposició virtual amb imatges històriques de la prova.

Anomenada La Volta: 100 anys de ciclisme i arxius, la mostra està dividida en dues parts. A la primera, els especialistes en arxivística Quim Carreras, Andreu Galera i Andreu Gurrera, vinculats al món del ciclisme, reflexionen sobre la història d’aquest esport i el seu paper en la societat, a la vegada que destaquen la tasca dels arxius històrics en l’àmbit esportiu. A la segona part, les persones interessades poden recórrer les set etapes de la Volta, cadascuna acompanyada de textos, cartells, fotografies i vídeos.

Entre els 41 arxius comarcals i municipals que han aportat documents a la mostra hi ha el de Montornès del Vallès. Concretament, hi ha col·laborat amb 10 instantànies que la ciutadania pot visualitzar a l’apartat corresponent a l’etapa 7 de la competició. Les imatges, d’autors com J. Rufo, Manuel Marín i J.A Jiménez, mostren ciclistes abans de la sortida, al seu pas per Montornès i també participants en la cursa de Festa Major. Podeu veure tots els documents relacionats amb el poble a l’enllaç adjunt.

El ciclisme, una afició històrica a Montornès

A partir dels anys 40 del segle XX, a Montornès va despertar l’afició al ciclisme i va esdevenir un dels esports que més interès despertaven entre el veïnat.

D’aquesta manera, a més del futbol, el ciclisme es va convertir en el primer esport que va formar part de la programació d’activitats de la Festa Major, mitjançant la celebració d’una cursa a les vies pavimentades dels voltants del poble.

El 1981 va néixer el Club Ciclista Montornès, organitzador de les proves de Festa Major i algunes d’elles de caràcter provincial, amb un paper destacat del veterà Ramon Verdaguer. L’any 1994, la Volta va passar per Montornès, una circumstància que s’ha repetit en diverses ocasions al llarg del segle XXI.

Arxivat a: Cultura i festes, Esports
Pas per Montornès de la 73a Volta Ciclista a Catalunya, l’any 1994. (Imatge: AMMV)
Ciclistes a la sortida de la cursa de Festa Major, anys 50. Col·lecció de Pere Vallmitjana Bonet. Autor desconegut. (imatge: AMMV)
Equip del Restaurant Naútico, anys 60. Ramon Verdaguer, al centre, el ciclista més destacat. Col·lecció Ramon Verdaguer. Autor desconegut. (imatge: AMMV)
Repartiment de premis de la cursa de Festa Major als anys seixanta. Autor desconegut. (imatge: AMMV)
Sortida de la cursa de Festa Major de l'any 2003. Autor: J.A. Jiménez. (imatge: AMMV)
Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Av. de la Llibertat, 2 - 08170 Montornès del Vallès

Tel: 93 572 11 70 - Fax: 93 568 27 62 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona