CONTACTAR | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | SENSE ESTILS

Logotip
Portada > Comunicació > Notícies > La restaurada torre del Telègraf, preparada per a les visites

La restaurada torre del Telègraf, preparada per a les visites

22/04/2013

La inauguració d’aquest diumenge, dia 21, ha posat fi a nou anys de treballs de recuperació de la torre del Telègraf, la primera museïtzada de Catalunya

Prop de 150 persones van ser les primeres a participar en les visites guiades a la restaurada torre del Telègraf que s’havien programat aquest diumenge, al matí, abans de la inauguració de les obres de rehabilitació. A l’acte van assistir l’alcalde, José A. Montero, l’arqueòloga territorial i representant de la Generalitat, Gemma Hernández, diversos regidors de l’Ajuntament, i Jaume Prat, un dels majors experts en telegrafia òptica del país.

La torre del Telegraf ha estat la primera que s’ha rehabilitat a Catalunya i ha esdevingut un referent en la història de la telegrafia òptica. La construcció va estar abandonada durant 140 anys fins que l’any 2005 l’Ajuntament de Montornès va decidir tirar endavant les campanyes d’excavació; l’elaboració d’un pla director, a càrrec de l’empresa Estrats; i les tasques de recuperació.

La torre ara
L’entrada a l’edificació està ubicada en el segon pis on s’ha situat un telescopi que permet comprovar com albiraven els torrers les antigues torres del turó de Montcada i de Can Cassaca, a Granollers, amb les quals es comunicaven. A la planta baixa, hi ha recreat l’habitatge del destacament (dos caporals i dos soldats del Cos de Telègrafs Militars).

Finalment, al terrat, es pot veure la simulació de l'aparell que transmitia senyals. Des d’aquest punt privilegiat, cal destacar les vistes de la comarca i de la Serralada Litoral.

La història de l’estació
L’aspecte actual és el que se suposa que tenia la torre del Telègraf entre 1848 i 1862. Era una de les 10 torres que formaven part de la línia que unia Barcelona amb Vic i la número 47 de totes les estacions telegràfiques actives de Catalunya. És de base quadrada, de 5,5 metres de costat, amb 8 espitlleres per banda i voltada per un fossat circular de 3 metres d’amplada per 2 de fondària. L’edifici militar té dos pisos que arriben a més de 8 metres d’alçada.

Oberta a les visites guiades
La previsió de l’Ajuntament de Montornès és obrir la torre del Telègraf puntualment, coincidint amb dates destacades com ara la Festa Major i la festa de Sant Sadurní. Paral·lelament s’organitzaran visites guiades programades a petició de les escoles o d’aquelles persones que així ho sol·licitin al Consistori.

Arxivat a: General
Visites a la torre del Telègraf
Acte d'inauguració dels treballs de recuperació
Veïns a les primeres visites guiades per l'arxiver municipal, Nicolau Guanyabens
Amb telescopi es podia albirar el turó de Montcada des d'aquest punt
Interior del primer pis de la torre
Aparell per transmetre senyals òptiques
Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Av. de la Llibertat, 2 - 08170 Montornès del Vallès

Tel: 93 572 11 70 - Fax: 93 568 27 62 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona