CONTACTAR | ES | EN | FR

MIDA DEL TEXT | Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text | AMB ESTILS

Logotip
Portada > Comunicació > Notícies > Una altra intervenció al jaciment de can Tacó - turó d'en Roina

Una altra intervenció al jaciment de can Tacó - turó d'en Roina

14/08/2008

Entre els mesos de juliol i agost s’ha dut a terme la sisena intervenció arqueològica al jaciment romà de can Tacó - turó d’en Roïna. Els experts ja han decidit excavar el jaciment en la seva totalitat. Els treballs han anat acompanyats de tasques de protecció del material que ha anat quedant al descobert.

Tècnics de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica i de l'empresa Estrats han dut a terme els treballs que han servit per acabar de definir espais i la seva possible funcionalitat.

Les intervencions al jaciment de can Tacó, que van començar l'any 2003, han estat impulsades pels Ajuntaments de Montornès i Montmeló, amb la col·laboració de l'Institut Català d'Arqueologia clàssica i l'empresa Estrats.

Les feines han permès confirmar que es tracta d'un castellum o fortificació militar romana amb una superfície d'uns 2.000 metres quadrats. També s'han definit els àmbits i s'han descobert estructures murals amb pintures del primer estil pompeià, una gran cisterna i nombroses peces de l'època.

L'enclavament tenia una funció clarament estratègica i permetia controlar la plana del Vallès, la confluència del Mogent i el Congost i les vies d'accés cap el Maresme, i cap a Vic.

Els experts pensen que el castellum de can Tacó està relacionar amb el poblat ibèric de Sant Miquel, perquè des del turó es devia controlar aquest assentament. Les troballes també fan pensar que es tracta d'un espai fortificat usat durant uns 60 anys i abandonat posteriorment, algunes de les dependències del qual devien haver estat la residència d'algun alt càrrec militar.

Visita obligada en l'estudi de la romanització a la península

La intenció dels Ajuntaments de Montornès i de Montmeló és que can Tacó - turó d'en Roina acabi sent un espai d'obligada visita en l'estudi de la romanització. El pla director, que guiarà el desenvolupament del projecte durant els propers anys, preveu la recuperació de la muntanya de les Tres Creus i la protecció de les troballes, a més, de la creació d'un centre d'interpretació a Montornès Nord.

Durant aquest any, i a petició dels dos ajuntaments, la Generalitat està tramitant l'expedient per tal que el jaciment tingui la consideració d'Espai Cultural d'Interès Nacional.

Podeu consultar altres notícies publicades al web de l'Ajuntament de Montornès del Vallès relacionades amb el jaciment romà de Can Tacó - turó d'en Roina aquí.

Arxivat a: General
Treballs al jaciment romà
Protecció de la cisterna descoberta l'any passat
L'interior de la cisterna
Mural recuperat durant les primeres intervencions. Actualment en exposició al Museu de Montmeló.
Algunes de les estances definides
Visita guiada als treballs d'excavació per a representants municipals i empresaris de l'entorn (16 de juliol de 2008)
Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Av. de la Llibertat, 2 - 08170 Montornès del Vallès

Tel: 93 572 11 70 - Fax: 93 568 27 62 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona